Ger bocnă în palatele din Meteor

Oricât ar părea de impozante şi de luxoase privite din mersul maşinii, palatele construite de romii din Meteor au o mare problemă în aceste vremuri de criză. Rămân la fel de reci ca şi un cavou din cimitir, proprietarii lor recunoscând că situaţia economică i-a adus în postura de a se înghesui cu toţii într-o cameră în care fac focul în sobă. Gazele reprezintă un lux pentru că imobilele respective sunt mult prea mari pentru a fi încălzite aşa de uşor cum îşi închipuiau proprietarii lor înainte de declanşarea crizei.

Probleme de acest gen au fost şi în iernile trecute, însă acum „nasoleala” pare şi mai mare, după cum se exprimă locuitorii din Meteor, tăierea subvenţiilor nu doar pentru gaze, ci şi pentru lemne punându-i în mare dificultate pe proprietarii de palate. „Noi am făcut casele astea când nu era criză. Ne gândeam că va fi şi mai bine. Acum ne-au tăiat toate ajutoarele, nu ne mai dă statul nicio subvenţie, nimic, şi atunci ce să mai facem- Nu avem altă soluţie decât să ne înghesuim cât mai mulţi într-o cameră. Avem o singură sobă. Restul camerelor o să le folosim la vară! Atunci putem să primim şi musafiri”, spune, supărată, Gabriela Mihai.

Cei mai în vârstă îşi aduc aminte de anii tinereţii petrecuţi prin corturi. Iernile treceau atunci şi mai greu ca acum, necazul din prezent fiind dat de lipsa posibilităţilor de încălzire a clădirilor cu etaje la fel de multe ca şi turnuleţele din vârful lor. „Am crescut în cort. Era un frig de nu-ţi dai tu seama. Te încălzeai iarna la faţă, stând la foc, şi şalele îngheţa bocnă. Aşa am trăit zeci de ani. Acum, la bătrâneţe, când reuşirăm şi noi să fim oameni la casele noastre, să nu mai fim nomazi, trebuie să ne întoarcem la vremurile alea. Ne înghesuim toţi într-o cameră că aici avem soba. O să mai punem şi nişte saltele pe jos ca să avem loc toţi şi o să trecem şi iarna asta”, spune Lucica Mihai.

Romii n-au renunţat definitiv la instalaţiile de gaze, încă le mai au trase prin gospodării, dar de folosit nici vorbă pentru că ştiu cât de mari au fost facturile în anii trecuţi.

„Cine nu are maşină în ziua de azi-“

Reprezentantul lor la Primăria Târgu Jiu, Ion Mihai, zis Ministru, este proprietarul unui palat cu două etaje, dar foc face doar într-o cameră de la parter. Nici nu ar putea să încălzească tot imobilul pentru că nu are sobe construite pe acolo. El spune că romilor nu le-a venit să creadă când au aflat că nu vor mai primi ajutoare de căldură. „Iarna asta s-au strâns mai puţine cereri ca anul trecut, doar vreo 400, dar doar 10% dintre ele au fost aprobate. E puţin. Oamenii s-au revoltat, au vrut să mă ia pe sus ca să meargă la autorităţi, dar le-am explicat că asta este legea, că nu e dată doar la noi la Târgu Jiu, că e în toată ţara şi dacă e lege nu-i tocmeală. Oamenii ştiu că dacă ai clădiri mai mari sau suprafeţe de teren ori o maşină pierd aceste ajutoare. Cine nu are în ziua de azi măcar o maşină- Puţini şi de aceea cei care primesc ajutoare sunt şi mai puţini!”, spune Ion Ministru.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: