De la 1 iunie, rețete electronice

Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor a intrat în funcțiune vineri, 1 iunie, noile rețete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice și să devină obligatorii de anul viitor. În Gorj, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) au fost deja instruiți de către Casa Națională dând asigurări că sistemul informatic este capabil să suporte această noua modificare. Medicii de familie nu cred însă același lucru.

 

 

Gorjenii au, începând de vineri, acces la rețetele electronice dacă medicul de familie se încumetă să utilizeze acest program. Reprezentanții CJAS Gorj spun că programul informatic este deja pus la punct însă pentru o mai mare siguranță recomandă medicilor prescriptori să înceapă să-l utilizeze cu 1 Iulie. ”Rețetele electronice vor fi eliberate de către medicii prescriptori începând cu 1 Iulie 2012. Programul informatic este deja pus la punct, deci cine dorește să prescrie începând cu 1 Iunie se poate realiza dar pentru că necesită și o serie de reglementări, de modificări de legislație, începând cu 1 Iulie se vor putea prescrie la pacienți”, a declarat Luciana Rovența, medic șef în cadrul CJAS Gorj.

 

Instruire

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate i-a instruit timp de două săptămâni pe reprezentanții caselor județene, la sfârșitul săptămânii trecute având loc o ultimă instruire a informaticienilor din cadrul acestor instituții. ”Joi a avut loc o ultimă instruire a informaticienilor din cadrul caselor județene de asigurări de sănătate astfel încât să fie puse la punct ultimele măsuri ale programului informatic”, a adăugat Luciana Rovența.

 

BONUSURI

 

Medicii vor fi stimulați să utilizeze sistemul informatic de prescriere cu sume de bani dar la fel de bine vor fi pedepsiți dacă vor greși prescrierea. ”Bonusul constă în 100 de lei dacă trimiți toate rețetele corecte în luna respectivă. Dacă se întâmplă să greșești din ele primești decât 50 de lei iar dacă faci prostia să nu trimiți deloc ești pedepsit, ești penalizat. Dacă după un trimestru de la implementare, încă nu ai reușit să te adaptezi, ți se impută tot ce ai prescris”, a declarat Mihai Moisescu, medic de familie.

 

AVANTAJE

În județul nostru, medicii pot merge paralel cu prescrierea clasică și cea electronică urmând ca din ianuarie 2013, prescrierea în sistem informatic să fie obligatorie.”Cel mai mare beneficiu pentru pacienți este că își pot lua medicamentele de la mai multe farmacii, adică nu mai sunt obligați să-și ia rețeta integral de la aceeași farmacie ca acum”, a precizat Luciana Rovența.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: