De la Turtucaia la Deveselu !

Baza aeriană din Comuna Deveselu din judeţul Olt va găzdui scutul antirachetă american. Situată la nici 60 km de Craiova şi la circa 300 km de Bucureşti baza de la Deveselu va ieşi din anonimatul în care a intrat în 2002, după ce s-a desfiinţat unitatea militară care deservea baza aeriană.

Unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării, Oltul, este în schimb judeţul unde au avut bazele cele mai multe unităţi militare dispuse în jurul Caracalului. Toate au fost desfiinţate, iar militarii au intrat forţat în pensie făcând din oraşul Caracal unitatea administrativ teritorială cu cei mai mulţi militari pensionari pe cap de locuitor, cu cea mai puternică armată de rezervişti care de regulă este consultată şi ascultată în toate deciziile mari ale oraşului. Preşedintele Băsescu, care a anunţat hotărârea CSAT de amplasare a acestei baze militare care va găzdui elemente ale scutului antirachetă, a ţinut să precizeze că unitatea nu va fi americană ci românească, condusă de un comandant român care va găzdui în incintă 500 de militari, dintre care 200 de americani.

Tot preşedintele a precizat că scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva fostei federaţii ruse, ci este un mijloc de îndeplinire a obiectivului României de a-şi asigura securitatea pe termen lung şi nu conjunctural ca până acum. Este adevărat că amplasarea acestui scut antirachetă ce presupune instalarea unor alte radare în Polonia şi Cehia, a stârnit mânia Rusiei care o ia drept un afront, de-a lungul timpului nefiind de acord cu niciuna din variante.

La fel adevărat este că odată instalat pe teritoriul românesc scutul va genera din partea SUA o reacţie la fel ca şi cea în cazul în care  teritoriul american ar fi atacat. Din acest punct de vedere am putea sta liniştiţi pentru că România lipsită de armată, echipamente şi instrumente specifice n-ar avea cum să se opună unei eventuale agresiuni mai ales că s-a dus vremea atacurilor de la Turtucaia sau de la Smârdan, când puteai să învingi doar dacă nu te temeai de spadă sau de puşca cu câlţi şi aveai curajul să escaladezi o redută pe care musai trebuia înfipt steagul în semn de victorie. În războaiele de acum nici nu prea mai ştii care este învinsul şi care învingătorul…

Pe de altă parte scutul antirachetă poate atrage  tot felul de nebuni fanatici care şi-ar  propune să anihileze maşinăriile ce se vor instala aici, lucru puţin probabil dacă unitatea are şi componentă americană care va trage după sine tot sistemul de securitate specific. După ce noi am furat tot felul de arme depozitele armatei aş avea o oarecare strângere de inimă când m-aş gândi că suntem singuri de patrulă… Încet, încet zona Caracalului va reînvia dacă bazele militare aflate în conservare îşi vor găsi tot felul de întrebuinţări, iar acest lucru nu poate fi de neglijat pentru populaţia civilă care ani de-a rândul a trăit pe seama miilor de militari ai bazelor. În urmă cu ceva ani singura bază militară vie din zona Caracalului rămăsese cazarma care servea drept sediu pentru vestitul batalion disciplinar care nici el nu mai era cum a fost. Aşa că anunţul  de acum al preşedintelui este unul încurajator care a spart un lung şir de anunţuri nenorocite care ne-au făcut viaţa un calvar!

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: