Declarație șoc: "Trebuie să fiu brutal de sincer, cărbunele nu are niciun viitor"

Complexul Energetic Oltenia așteaptă aprobarea planului de restructurare la Comisia Europeană, dar de acolo a venit un mesaj năucitor. România trebuie să renunțe complet la cărbune.

A spus-o marți Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. "Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră", a declarat Timmermans. În fapt, producția de energie pe cărbune are probleme din cauza sumelor uriașe pe care trebuie să le plătească pentru certificatele de carbon.

Aprobarea planului de restructurare ar aduce Complexului Energetic Oltenia un ajutor de stat de 1,33 miliarde de euro până în 2025. Pare din ce în ce mai puțin probabil ca asta să se întâmple. "Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple", a transmis oficialul european.

Vizualizări: 7,497

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: