Comuna cu o mie de localnici plecați la muncă în străinătate

Pe zi ce trece, în satele din Gorj rămân tot mai puțini localnici. Doar bătrânii și copiii care merg la școală au mai rămas prin gospodării. Din păcate, localnicii în putere nu migrează către oraș, ci aleg drumul străinătății pentru a putea supraviețui. Nici pandemia nu a reușit să-i țină acasă pe cei care nu și-au găsit un loc de muncă pentru a-și întreține familiile. În fiecare comună sute de cetățeni sunt plecați în străinătate.

Comuna Roșia de Amaradia pare să fie pe primul loc în topul localităților Gorj cu cei mai mulți cetățeni plecați la muncă în străinătate.

Recunoaște acest lucru chiar primarul, care susține că în timpul verii un sat din comuna pe care o conduce pare părăsit. ”Avem foarte multe persoane plecate la muncă în străinătate. Nu au ținut cont și nu s-au speriat nici de pandemie. Au plecat mereu. Se duc, vin și tot așa. într-un an pleacă de câte trei ori. Am făcut așa un calcul în mare și cred că am peste 1000 de cetățeni plecați la muncă în străinătate. În procente cam 40% din localnicii din comună sunt plecați dincolo. Cei mai mulți sunt din satul Ruget. Aici vara zici că este sat părăsit. Este pustiu. Sunt câțiva bătrâni care au grijă de nepoți”, povestește Liviu Cotojman.

Nici în comuna învecinată situația nu este la bună. Și din Alimpești sunt plecați în străinătate câteva sute de localnici. ”Pot să vă spun că avem peste 300 de cetățeni care plecă, dintr-un total de 1.700 de persoane. Rămân acasă doar bătrânii să aibă grijă de nepoți și cei cărora nu le place munca. Au plecat mulți după ce s-a terminat cu mineritul în zonă. Aici nu au unde lucra, decât pe la magazinele din sate. Suntem o comună îmbătrânită”, a precizat primarul Victor Drăgulescu.

Nici în partea cealaltă a județului, situația nu este prea diferită. ”Cred că avem peste 800 de cetățeni plecați la muncă în străinătate dintr-un număr de 1.400 de gospodării. Situația în viitor va fi mult mai gravă. Noi totuși am avut noroc aici că suntem aproape de Turceni și au mai găsit câte ceva de muncă”, a precizat Constantin Țucu, primarul din Borăscu.

Vizualizări: 3,562

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: