Decontaminarea corectă a locuinței

Decontaminarea este mai mult o măsură complementară pentru celelalte metode de dezinfecție, deoarece microbii pot rămâne pe suprafețe și chiar și în praf. De aceea, aerisirea, care ridică praful, poate fi uneori dăunătoare. Deschideți cu regularitate geamurile din camere, dar nu uitați de principalele metode de dezinfecție.

Se știe că microbii pot rămâne activi și în afara organismului uman, așteptând în aer sau pe oarecare suprafețe. De aceea, problema decontaminării locuinței este acum mai mult ca oricând de actualitate și trebuie tratată cu responsabilitate.

1.Curățenia umedă este cea mai importantă parte din combaterea eficientă a microbilor. Trebuie să spălați podelele și să ștergeți celelalte suprafețe o dată la câteva zile. În calitate de soluție dezinfectantă se potrivește ideal cloramina, care, deși conține clor, este considerată relativ sigură pentru om. Dacă refuzați categoric să folosiți compuși, care conțin clor, puteți să-i înlocuiți cu oțet obișnuit de masă: 2 linguri la 1 litru de apă. Nu uitați să ștergeți bine absolut toate suprafețele: mânere, faianță, mobilă și, bineînțeles, podele.

2. Rufele albe pot fi curățate cu ajutorul peroxidului de hidrogen, care are proprietăți de albire. Dacă sunt spălate cu ajutorul mașinii de spălat rufe, se toarnă apa clocotită cu 100 ml de peroxid de hidrogen în cuvă, după care se adaugă rufele spălate în prealabil și se lasă să se înmoaie pe parcursul a 10-15 minute. Rufele colorate pot fi decontaminate cu ajutorul celui mai obișnuit oțet. Puteți fie să turnați soluția în cuva mașinii de spălat rufe înainte de clătirea rufelor spălate, fie să puneți rufele în soluție chiar înainte de spălare.

3. Majoritatea uleiurilor esențiale au proprietăți antiseptice. De aceea, ele pot fi folosite ca aliați în lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. Cele mai folositoare în acest sens sunt considerate uleiurile esențiale de levănțică, eucalipt, roiniță și busuioc. Aromele uleiurilor esențiale pot fi răspândite cu ajutorul setului obișnuit de aromoterapie sau al difuzorului cu ultrasunete.

6. Radiațiile ultraviolete. Se cunoaște faptul că radiațiile ultraviolete contribuie la distrugerea microbilor. Lampa cu ultraviolete poate fi pornită timp de câte 10 minute la fiecare 2 ore. Ea poate fi folosită doar atunci când nu sunt oameni în încăpere. Altfel aceștia pot suferi arsuri tegumentare sau leziuni oculare.

Vizualizări: 1,603

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: