Demersuri pentru exproprieri la Cariera Roşiuţa

Complexul Energetic Oltenia și autoritățile locale din localitățile pe raza cărora desfășoară activitate de extracție a lignitului cariera Roșiuța au demarat procedurile pentru exproprierea de utilitate publică și pentru acest culoar. În momentul de față se lucrează la identificarea proprietăților din perimetrul de licență al carierei.

Cariera Roșiuța are licență de exploatare pe raza a trei localități. Jumătate din satul Runcurel al comunei Mătăsari este prins pe acest culoar, parțial Slivilești, dar și zona Motru. Administrația CE Oltenia a demarat procedurile pentru ca legea 255, de expropriere pentru utilitate publică, să fie avizată de guvernanți și pentru UMC Roșiuța. Intenția conducerii CE Oltenia este ca, după obținerea acestei hotărâri pentru Jilț Sud și Roșia, să obțină și pentru Roșiuța. De altfel, autorităţile locale din localitățile pe raza cărora UMC Roșiuța exploatează lignit spun că au început demersurile pentru identificarea proprietăților din perimetrul de licență al carierei. Sunt ajutaţi în acest demers și de topografii CE Oltenia.
Primarul Gheorghe Gașpăr de la Mătăsari vede cu ochi buni inițiativa. A explicat că astfel mineri din cadrul CE Oltenia care locuiesc în zonă vor avea locurile de muncă garantate pentru câțiva zeci de ani. "Cu această ocazie se vor conserva locurile de muncă până la epuizarea zăcămintelor din perimetrul de licenţă. Este vorba de 20-30 de ani de acum încolo. Vor fi făcute despăgubiri unitare, iar locurile de muncă vor fi păstrate. În ceea ce privește imobilele care ţin de Mătăsari, o mare parte din case și terenuri au fost deja cumpărate de CE Oltenia, prin negociere", a declarat Gheorghe Gașpăr, primarul comunei Mătăsari.
În ceea ce privește exproprierile pe culoarul carierei Jilț Nord, proces demarat în 2016, autoritățile locale spun că în cel mult trei ani vor fi încheiate. CE Oltenia a reușit în 2016 să cumpere aproape 20 de case, aici negocierea efectuându-se prin negociere pe baza regulamentului companiei. Compania mai trebuie însă să ajungă la o înțelegere și cu ceilalți circa 70 de proprietari de locuințe, asta dacă va avea și banii necesari să asigure aceste plăți.
CE Oltenia le-a propus cetățenilor să le refacă locuinţele în vatra de sat de la Telești, însă nu a existat vreo solicitare din partea localnicilor din Runcurel în acest sens.

Vizualizări: 848

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: