Democraţia animalelor

Minutul 72 al meciului Steaua – Astra Ploieşti. Echipa de pe ultimul loc din Liga I egalează în Ghencea şi mai are câteva ocazii mari de gol. Stadionul e cuprins de o rumoare asemănătoare aceleia pe care am auzit-o la ultimul discurs al lui Ceauşescu. Doar că de data asta nu se mai revoltă nimeni. Testiculele le-am extirpat odată cu comunismul şi cu traiul decent, ba în ultimii ani chiar de huzur. Nu mai avem chef să dăm guverne, patroni sau preşedinţi jos. Suporterii Stelei l-ar vrea pe Becali plecat, dar cel mai îndrăzneţ lucru pe care sunt pregătiţi să-l facă e să miaune patetic, în cor: „DE-MI-SI-A!”. Antrenorul îşi dă demisia şi ciclul se reia. Anul 21 de democraţie. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta, vorbeşte încrâncenat de la tribuna Parlamentului. Inflexiunile vocii Robertei capătă mici accente de mahala. Te aştepţi ca dintr-un moment în altul să-şi pună mâinile în şold. Dinspre Opoziţie se aude răspicat scandarea împrumutată de pe stadioane: „DE-MI-SI-A!”.

Este un moment bun pentru cei din Opoziţie să pară nişte domni, prin comparaţie cu fosta miss. Nu o fac. Nicu, acest Napoleon din Firma Animalelor, un vier efeminat de rasă Berkshire, încearcă să-i smulgă Robertei din mână foaia pe care aceasta o agită nebuneşte prin faţa camerelor. Dar staţi! Un domn se apropie de microfon. Păşeşte sigur pe el şi îşi aranjează distins sacoul înainte să ia cuvântul. E Victor Ponta şi pare hotărât să fie gentleman-ul zilei. Dar replica lui e de o mârlănie care-i umileşte instantaneu şi pe Roberta, şi pe Nicu: „Pot înţelege spectacolul jalnic dacă mă gândesc că sunteţi domnişoara Roberta Anastase...”. Cu accent pe „domnişoara”. Adică este nesatisfăcută de bărbaţi, dacă înţelegeţi unde a bătut Victoraş cu poanta lui fină. Ceea ce nu se poate spune despre şeful spiritual al lui Victor Ponta, Adrian Năstase, dacă-mi permiteţi să continui pe aceeaşi linie umoristică.

Nu pot să le spun oamenilor ăştia nici măcar pe numele de familie, darămite să-i mai alint cu pronume de politeţe. Sunt toţi demni de cartea lui Orwell pe care am pomenit-o mai sus.

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: