Denisa Sandu, „Cenuşăreasa” olimpică la română

Tânăra Denisa Sandu a adus Gorjului două premii la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română. Eleva din clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu, a primit în acest an premiul special la limba română la etapa naţională ce s-a desfăşurat la Arad. Profesorul pregătitor, Lucica Cernăianu, o descrie ca fiind pasionată de lectură, cu o imaginaţie bogată şi cu talent interpretativ.

Eleva a început să participe la olimpiadele de limba şi literatura română chiar din clasa a V-a, când a obţinut premiul III la faza judeţeană. „În clasa a VI-a am reuşit să câştig menţiunea pe ţară, la olimpiada care s-a desfăşurat la Suceava, iar în acest an am obţinut locul I la faza judeţeană şi premiul special la faza naţională, ce a avut loc la Arad”, spune Denisa. Profesoara de limba română care a pregătit-o pe elevă menţionează că faţă de anii precedenţi, în acest an structura olimpiadei s-a modificat. „Structura olimpiadei a fost modificată în acest an, aşa că în 15 zile a trebuit să o pregătesc pentru proba orală individuală. În programa olimpiadei au fost prevăzute şi tradiţii şi obiceiuri din zona de provenienţă a elevului. Aşa că într-un termen limită am luat la rând toate datinile şi obiceiurile legate de sărbătorile laice şi religioase din Gorj şi am reliefat toate aspectele inedite ale acestora”, explică profesoara Lucica Cernăianu. „Deşi textele la prima vedere nu au fost deloc uşoare, fiind extrase din poezia lui Eminescu şi a lui Nichita Stănescu, cerinţele nu au depăşit programa clasei a VIII-a. Prin noul tip de olimpiadă se pune foarte mare accent pe creativitate. La proba orală am obţinut 103 puncte, iar la scris am fost notată cu 90 de puncte. Media celor două mi-a adus un premiu special pentru care am obţinut o diplomă şi două cărţi”, menţionează Denisa.

Cărţile SF, preferatele Denisei

Chiar dacă mulţi cred că stă numai cu nasul în cărţi, Denisa spune că majoritatea lecţiilor le învaţă din clasă. În vacanţele de vară se delectează cu cărţi poliţiste şi cu literatură SF. „Cărţile Agathei Christie sunt pline de mister. Pe tot parcursul povestirii eşti ţinut în suspans. Misterul se elucidează abia la sfârşit. Aceasta este şi frumuseţea acestor cărţi”, consideră Denisa Sandu. Deşi este în clasa a VIII-a, lumea cărţilor SF nu mai reprezintă o necunoscută pentru ea. Romanele lui Isaac Asimov precum „Eu, Robotul” sau „Soarele gol” le-a citit încă din clasa a VI-a. „Asimov crea lumea într-un mod unic. El şi-a putut imagina lucrurile care există în ziua de azi cu mult timp în urmă. Acelaşi lucru l-aş putea spune şi despre Jules Verne, care anticipa ce o să se întâmple peste ani de zile”, explică aceasta. Tânăra spune că a încercat de câteva ori să îşi adune ideile într-un roman, dar nu a fost simplu deloc. „Nu am reuşit să îmi duc ideile la capăt. Sunt o fire schimbătoare. După ce am scris două capitole, am renunţat. Poate dacă aş avea mai mult timp m-aş putea ocupa mai mult de scris”, menţionează aceasta. Datorită talentului interpretativ, Denisa a fost distribuită pe când avea doar zece ani în piesa „Cenuşăreasa”. „Aveam doar zece ani şi am primit rolul principal în această piesă. Făceam parte din trupa de teatru de la Palatul Copiilor şi am jucat acest rol în deschiderea anului şcolar. Am avut de memorat un caiet de replici. Mi-a plăcut să fiu pe scenă, în faţa tuturor”, povesteşte eleva. Pentru că îi place nespus de mult să vorbească se gândeşte să urmeze o carieră în avocatură. În acest fel, darul său ar putea fi folosit în apărarea drepturilor oamenilor.

Vizualizări: 239

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: