Denunţător audiat în procesul poliţistului acuzat de 5 infracţiuni de corupţie

Patronul unei firme de transport din Târgu Jiu şi soţia sa au fost audiaţi miercuri în dosarul în care un agent al IPJ Gorj, Gabriel Negoiţă, este judecat într-un dosar de luare de mită. Audierea celor doi s-a făcut în contextul în care Constantin Istratie este martorul denunţător din dosar, în baza lui, dar şi a altor probe, poliţistul fiind pus sub acuzare şi trimis în judecată pentru 2 infracţiuni de luare de mită, 2 infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Constantin şi Gabriela Istratie au povestit în mare parte cam aceleaşi lucruri, dar declaraţiile lor nu au fost lipsite de contradicţii, femeia menţionând de câteva ori că nu ar fi dorit să spună chiar totul întrucât nu şi-a dorit niciodată să ajungă în această situaţie la instanţă. Istratie afirmă că agentul i-a cerut în câteva rânduri „un plin de motorină”, dar pentru că nu avea cum să îi dea combustibilul, îi oferea sume cuprinse între 200 şi 300 de lei. Întâlnirile au avut loc în mai multe zone din oraş, inclusiv în faţa Poliţiei Municipale sau în faţa unui Logan al IPJ Gorj în care se mai afla un alt agent.

Pentru ce dădea Istratie banii, mai ales că a spus că nu îl ştia pe Negoiţă până în momentul în care acesta l-a sunat şi i-a cerut o întâlnire… în târgul auto? În 2014, omul de afaceri spune că a avut un mic incident cu doi băieţi ai unor vecini. Aceştia ar fi lovit cu mingea autoturismul unui alt vecin, el l-ar fi chemat pe păgubit să vadă ce s-a întâmplat, numai că părinţii băieţilor l-au reclamat, între timp, pentru că i-ar fi lovit pe cei doi.

Istratie susţine că, la scurt timp după producerea incidentului, Negoiţă l-a sunat şi i-a cerut o întâlnire în târgul de maşini. Aici i-a prezentat două certificate medicale din care reieşea că cei doi băieţi au nevoie de 7-8 zile de îngrijiri medicale. Agentul l-a asigurat însă că o cunoaşte pe mama unuia dintre copii şi nu va avea „probleme”, pentru ca, la final, fără să se fi ştiut dinainte, poliţistul i-a cerut pentru prima dată „un plin de motorină”. Au urmat şi alte întâlniri de acest gen, Istratie menţionând că de fiecare dată a dat banii întrucât avea percepţia că Negoiţă va „rezolva” problema şi el nu va avea probleme.

Bărbatul a menţionat că la una dintre întâlniri a mers împreună cu soţia până la sediul Poliţiei Municipale, a intrat în hol, după care a continuat discuţia cu Negoiţă în stradă, discuţia încheindu-se, evident, cu „un plin de motorină”. Soţia lui Istratie a precizat însă că amândoi au urcat în sediul Poliţiei şi acolo ar fi continuat să vorbească despre dosar, declaraţia fiind în contradicţie cu cele menţionate anterior de denunţător.

 Ancheta şi vecinii cu „ochi albaştri”

După acest episod, Istratie a relatat că a mai avut o singură întâlnire cu Negoiţă, de faţă cu un alt poliţist, care aştepta într-un Logan inscripţionat, atunci plătind ultimul „plin de motorină”, după ce fusese asigurat că nu va avea „probleme” cu dosarul. Numai că, peste câteva săptămâni, alţi doi poliţişti i-au bătut lui Istratie la uşă şi i-au cerut să meargă cu ei la secţie pentru audieri. În cele din urmă, omul de afaceri a fost trimis în judecată, iar în toamna anului trecut a primit şi o sentinţă prin care instanţa renunţă să îl condamne, dar îl obligă să plătească victimelor sale câte 1000 de lei de persoană. El mai avea de achitat 600 de lei şi statului drept cheltuieli judiciare şi, astfel, o simplă altercaţie pe care probabil a avut-o cu copii vecinilor a ajuns să îl coste destul de mult.

Când a văzut că nu scapă de dosar, acesta le-a povestit poliţiştilor cu lux de amănunte despre „ancheta” lui Negoiţă, astfel fiind sesizată Direcţia Generală Anticorupţie Gorj. La audierile din instanţă, Negoiţă a insistat însă să afle dacă Istratie a depus şi un denunţ, iniţial bărbatul negând. Calitatea însă de martor denunţător şi o cerere a acestuia către şeful Poliţiei Municipale care începe cu „Domnule comandant, prin prezenta vă aduc la cunoştinţă…” i-a confirmat lui Negoiţă bănuielile. În plus, agentul a insistat să îl întrebe pe denunţător dacă ei s-au mai întâlnit după ce ancheta a fost preluată de ceilalţi poliţişti. Iniţial, Istratie a negat, până când Negoiţă i-a reamintit că s-au întâlnit în autogară, bărbatul fiind blindat cu tehnică de înregistrare video şi audio. El a făcut trimitere şi la faptul că denunţătorul este vecin cu un ofiţer al DGA Gorj implicat în anchetă, Negoiţă neezitând să susţină în instanţă că dosarul său este o „făcătură”. Prin avocatul său, acesta a mai cerut ca instanţa să clarifice a cui era tehnica de înregistrare cu care fusese trimis Istratie la realizarea flagrantului eşuat. Avocatul a menţionat că dacă aparatura aparţine SRI, în plin scandal naţional legat de interceptările ilegale ale serviciului secret, sunt mari şanse ca probele respective să fie înlăturate din dosar.

Vizualizări: 4,784

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: