Decizie! Cine plăteşte amenda pentru lipsa rovinietei

Dacă o maşină şi-a schimbat proprietarul, noul deţinător este cel care va fi amendat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deţinător. Așa a decis Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), subliniindu-se că vechiul proprietar trebuie să dovedească faptul că a vândut mașina.  Decizia judecătorilor a devenit obligatorie din 7 mai, pentru toate instanţele din ţară, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial, anunţă avocatnet.ro.

„(…) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă, dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, relevă decizia.

Practic, judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislației, din moment ce instanțele din țară soluționau problema în moduri diferite. „Așadar, în cazul în care dreptul de proprietate asupra vehiculului a fost transmis anterior datei săvârșirii contravenției, printr-un înscris sub semnătură privată, înscrisul face dovada până la proba contrară (…) și este opozabil altor persoane decât celor care l-au întocmit, din ziua în care data înscrisului a devenit certă (…)”, mai scrie în decizia ICCJ. (A.A.)

Vizualizări: 2,245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: