Depozitul Roşia, deschis până în decembrie. Filip: Sunt cu tot oraşul în stradă!

Ministerul Energiei a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern ce va permite depozitului carierei Roşia să funcţioneze până la sfârşitul anului. Proiectul se află în dezbatere publică până în data de 2 aprilie. Autorităţile locale din Rovinari au sărit ca arse la aflarea veştii. Primarul Robert Filip anunţă că va scoate tot oraşul în stradă. „Să văd dacă depun cărbune peste oameni”, a spus edilul. Şi ecologiştii au reacţionat.

Ministerul Energiei încearcă să obţină o hotărâre de guvern pentru  funcţionarea şi utilizarea depozitului Roşia al CE Oltenia începând cu data de 25 aprilie până la 31 decembrie 2018. În nota de fundamentare, reprezentanţii ministerului au explicat că funcţionarea acestui depozit tot anul este necesară „în vederea realizării stocurilor în cele trei termocentrale (Turceni, Işalniţa, Craiova II) pentru a nu se pune în pericol aprovizionarea cu combustibil lignit în perioada de iarnă 2018-2019. Utilizarea depozitului Roşia din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Roşia-Rovinari se va supune interesului strategic de asigurare a siguranţei şi stabilităţii Sistemului Electroenergetic Naţional”, se arată în nota de fundamentare.

Oficialii din ministerul de resort au atras atenţia că nefuncţionarea depozitului până la finele anului 2018 va conduce la nerealizarea stocurilor în cele trei termocentrale, de 510 mii tone lignit, şi că acest lucru va pune în pericol realizarea programului de iarnă 2018-2019, „adică o nerealizare de cca. 39%”, se mai arată în document. Un alt motiv invocat a fost acela că lucrările pentru amenajarea noului depozit de cărbune Roşia vor fi finalizate abia în luna aprilie 2019.

 Primar: Ne-au păcălit un an, al doilea nu mai pot  

Autorităţile locale din Rovinari nici nu vor să audă de aşa ceva. Robert Filip spune că va face scut uman în jurul depozitului Roşia. „Dacă vor să-i prelungească activitatea, eu pe 1 aprilie sunt cu tot oraşul în stradă. Treaba lor dacă vor să facă asta. Îi atenţionez, indiferent că suntem sau nu la acelaşi partid sau că avem aceleaşi orientări, dacă nu stopează, scoatem tot oraşul în faţa depozitului. Doar nu vor pune cărbune pe oameni. Să pună cărbune pe oameni, dacă vor să facă treaba asta. Am suportat praful şi mizeria pe care o face depozitul atâţia ani. Ne-au păcălit un an, al doilea nu mai pot”, a reacţionat primarul Robert Filip de la Rovinari.

Edilul a spus că panourile fonoizolante montate de CE Oltenia ca o barieră împotriva prafului şi zgomotului nu au niciun efect. „Sunt inutile, doar de decor. Pentru că au două palme sub pe unde trece praful. Dacă ar fi vrut să facă ceva, făceau o linie prin care puteau să stropească sau mutau depozitul la Timişeni, unde trebuiau să-l mute şi nu mai cheltuiau 8 milioane de euro inutil, ca să facă unul sau altul bani. Le promit că ne culcăm acolo, în faţa depozitului de cărbune”, a mai spus primarul oraşului Rovinari.  

„O decizie nelegală”

Ecologiştii anunţă că vor face nişte comentarii, nefiind convinşi de motivaţiile ministerului. „Este o decizie nelegală deoarece nu este specificat în legislaţia de mediu că obligaţia unui obiectiv de a funcţiona cu o autorizaţie de mediu nu poate fi eliminată printr-o hotărâre de guvern. Noi din acest motiv am atacat şi hotărârea de guvern 666/2017. Din martie până în octombrie 2017, termocentrala Rovinari a mers cu 3 unităţi şi nu a avut depozitul. Acum, din martie până la sfârşitul anului o să meargă tot cu 3 unităţi, pentru că grupul 5 nu o să fie gata până la sfârşitul anului, dar acum au nevoie de depozit. De ce?”, a comentat Alexandru Mustaţă, reprezentant al Bankwatch România.

Depozitul Roşia a fost închis acum mai bine de 2 ani pentru că polua, afectaţi fiind atât rovinărenii, cât şi o parte din cetăţenii comunei Fărcăşeşti. La reautorizarea carierei Roşia, depozitul vechi nu a mai fost prins, nemaiputând fiind conformat. CE Oltenia a demarat construcţia unui nou depozit, într-o zonă în care nu ar afecta populaţia, însă lucrările se desfăşoară cu viteza melcului. Depozitul vechi a putut funcţiona, tot în baza unei hotărâri de Guvern, până în data de 15 martie.

Vizualizări: 4,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: