Deputatul Militaru a vorbit în Parlament despre problemele spitalului din Motru

Sistemul de sănătate este o prioritate pentru Guvernul actual aşa cum ar  fi trebuit să fie şi pentru guvernările anterioare, a  arătat deputatul Severus Militaru când a prezentat în faţa Parlamentului situaţia deosebit de gravă a spitalelor din oraşele României, altele decât cele universitare. Militaru a descris ce se întâmplă în spitalul municipal din oraşul Motru, judeţul Gorj, repezentativ pentru majoritatea spitalelor din zonele urbane mai mici, instituţii care asigură serviciile medicale pentru mai mult de jumătate din populaţia ţării.

Lipsa specialiştilor este primul factor care afectează întreg sistemul sanitar, dar mai ales unităţile spitaliceşti de provincie, a spus Militaru. Este elocvent exemplul spitalului de la Motru, din care lipsesc cu desăvârşire medicii anestezişti de mult timp, deşi instituţia medicală deserveşte 23.000 de oameni. Pentru ca situaţia să fie şi mai gravă, blocul operator din spital a intrat în renovare acum aproape doi ani, pentru şase luni şi nici până astăzi nu a fost repus funcţiune. Cei doi chirurgi din spital nu au mai operat de atunci; până şi intervenţile banale sunt trimise la spitalele din apropiere. Localnicele care rămân să aducă pe lume copiii în spitalul municipiului se supun unui mare risc fiindcă fără anestezist şi fără posibilităţi de intervenţii chirurgicale neprevăzute, spitalul se află la nivelul  secolului XIX. Un alt exemplu este spitalul din Drobeta Tr. Severin, care are trei posturi pentru medici anestezişti pentru care nu s-a înscris nici un candidat la concurs.       

Deputatul PD L apreciază că situaţia sistemului sanitar în România ultimilor ani nu e deloc promiţătoare. Puţine elite medicale mai rămân în ţară şi mai puţine profesează în oraşele mici. Parlamentarul de Gorj este convins însă că se pot găsi soluţii la ceea ce i-a alungat din ţară pe medicii buni.  

Militaru a reamintit că încasările la fondul de asigurări sociale de sănătate continuă să scadă, datorită crizei economice. Sunt doar 5 milioane de români care cotizează la acest fond, bani care trebuie să acopere cheltuielile medicale pentru toată populaţia României. Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, conducerile spitalelor nu au autonomie în a lua decizii care privesc necesarul de posturi. O cerere de scoatere la concurs a unui post parcurge un drum mult prea lung pentru pacienţii care aşteaptă medici bine pregătiţi în spitalele lor. De la conducerea spitalului pleacă la Direcţia Sanitară unde stă o vreme, apoi la minister, unde e iar analizată şi apoi face tot acest drum înapoi.

Concentrarea sistemului sanitar, propusă ca soluţie de redresare de către managerii unor mari spitale din ţară, este de-a dreptul inumană a arătat deputatul de Gorj, explicând că fenomenul ar închide definitiv unităţile spitaliceşti din oraşele mai mici. Românii care nu au altă vină decât că nu locuiesc în metropole, ar trebui să străbată zeci de kilometri până la cel mai apropiat oraş mare, unde să poată găsi un spital.

Militaru a propus şi soluţii. Printre acestea, acordarea autonomiei decizionale echipelor manageriale în stabilirea structurii organizatorice a spitalelor pentru asumarea în întregime a responsabilităţilor, dar şi pentru că ele ştiu cel mai bine ce este necesar pentru funcţionarea unităţii la parametri normali. Şi, de asemenea, dreptul de a-i putea concedia pe cei care se fac vinovaţi de malpraxis, oferind încredere în calitatea actului medical. Primele de stabilitate pentru medicii specialişti care acceptă să vină în oraşele mici şi realizarea unui sistem de coplată a anumitor pachete de servicii medicale ar ameliora simţitor situaţia financiară şi organizatorică a  spitalelor noastre. Şi, deoarece plăţile făcute de Casa Naţională de Sănătate către spitale sunt insuficiente, autofinanţarea parţială ar reduce din handicapul financiar. În plus, consiliile locale pot achiziţiona echipamente medicale pentru spitalele din raza lor administrativă, iar implicarea lor este fără îndolială încă o soluţie pentru eficienţă.

„Nu este un semn de sănătate să fim bine adaptaţi la un sistem bolnav”, a spus Militaru, făcând apel la Parlament şi la oficialii Ministerului Sănătăţii să trateze cu maximă responsabilitate problemele spitalelor din toate oraşele României pentru a reda respectul cuvenit atât pacienţilor, cât şi medicilor.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: