Deputatul Militaru solicită accelerarea descentralizării

În România deciziile încă se iau de la nivel central către nivelul local, deşi descentralizarea administraţiei publice este considerată un element sine qua non al democraţiei. Puţinele măsuri luate în această direcţie au fost rezultatul nevoii de compatibilitate a administraţiei locale cu situaţia din administraţia publică europeană. Comunităţile locale nu ar fi putut să fie partenere în diverse proiecte cu finanţare europeană dacă nu erau deţinătoare ale patrimoniului  şcolilor sau spitalelor, dacă nu gestionau problemele legate de protecţia copilului sau nu puteau participa la realizarea unor proiecte naţionale cum au fost sălile de sport sau locuinţele ANL.

Situaţia procesului de descentralizare, început în toate domeniile, dar nefinalizat în nici unul, a fost prezentată Parlamentului de către deputatul PDL de Gorj, Severus Militaru. El a solicitat accelerarea acestui proces tocmai pentru că rolul jucat de comunităţile locale în asigurarea stabilităţii şi îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă a locuitorilor este  foarte important şi ele sunt acelea care trebuie să ia deciziile. Într-o descentralizare administrativă, a explicat Militaru, serviciile publice locale pot fi conduse într-un regim în care autorităţile locale nu au obligaţia să se conformeze ordinelor şi instrucţiunilor de la centru. Măsurile şi deciziile pot fi luate mai operativ, iar resursele materiale şi financiare şi chiar forţa de muncă pot fi folosite cu mai mare eficienţă, răspunzând nevoilor prioritare pe care autorităţile locale le cunosc mai bine decât autorităţile centrale.

Guvernul actual va elabora a serie de legi menite să contribuie la procesul de descentralizare a administraţiei, în domeniul educaţiei, sănătăţii şi poliţiei locale. Domenii ca educaţia, sănătatea, ordinea şi circulaţia rutieră, protecţia mediului, a consumatorului şi cea socială,  agricultura, ocuparea forţei de muncă şi dezvoltarea regională trebuie să fie asumate de către comunitate, iar structurile administrative să treacă sub deplina autoritate a consiliilor locale şi judeţene. Practic, spune Militaru, aproape toate treburile publice vor fi administrate de autorităţile locale, iar Guvernul trebuie să păstreze doar competenţe privind strategia şi controlul. Iar descentralizarea administrativă va conduce fără doar şi poate şi la înlăturarea fenomenelor birocratice din activitatea locală, este de părere deputatul Severus Militaru.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: