Deputatul Ponta, specialist în tehnici de dezinformare

Deputatul PSD de Gorj Victor Ponta a susținut ieri la Târgu Jiu o conferință de presă în care a demonstrat cât de mincinoase sunt unele acuze la adresa lui. Numai că Ponta a demontat niște acuzații pe care nu i le-a adus nimeni niciodată, încercând de fapt să acopere relația pe care a avut-o cu complexurile energetice Turceni și Rovinari prin intermediul casei de avocatură Șova și asociații, la care deputatul a fost senior partener mai bine de doi ani. Într-o încercare neinspirată de a stinge scandalul milioanelor de euro pe care casa Șova le-a încasat de la cele două companii energetice, Ponta a împărțit ziariștilor două scrisorele primite de la directorii CE Turceni și CE Rovinari, din care rezultă că Victor Ponta ca persoană sau cabinetul de avocatură Victor Ponta nu a avut și nu are relații comerciale cu companiile amintite. Toate bune și frumoase, numai că nimeni nu l-a acuzat pe Ponta de așa ceva, ci doar de contractele pe care Casa Șova le-a obținut exact în perioada în care Ponta a fost senior partener. Acuză la care Ponta nici măcar nu a făcut referire.

Deputatul Victor Ponta a venit ieri la Tg Jiu pentru a lămuri nişte probleme de care nu a fost acuzat niciodată! În cadrul conferinţei de presă a prezentat jurnaliştilor două răspunsuri scrise din partea conducerilor celor două complexuri energetice,  Turceni şi Rovinari, prin care se arată că între cabinetul de avocatură PONTA VICTOR AUREL şi cele două entităţi energetice nu au existat relaţii contractuale. Lucru de care nimeni nu l-a acuzat!  Legătura dintre Ponta şi cele două entităţi energetice a fost de fapt Casa de avocatură Şova şi asociații, la care ministrul a fost senior partener până de curând.

Ponta: ”Pentru mine, subiectul este închis”

Practic, Ponta a prezentat presei două scrisori semnate de Eugen Tunaru – director general al Complexului Energetic Turceni și Gheorghe Davițoiu – director general al Complexului Energetic Rovinari, prin care cei doi îi răspundeau la întrebarea dacă el personal sau cabinetul său de avocatură au avut contrate cu companiile menționate. Cum Ponta nu a întrebat nimic de contractele casei Șova, cele incriminate de fapt în presă, nici cei doi directori nu au făcut referire la acestea. Prin aceste scrisori Ponta crede că demontează tot ceea de s-a spus despre banii intrați în conturile lui de la cele două complexuri, chiar dacă prin mai mulți intermediari: ,,Aș vrea să închid definitiv sau cel puțin până la campania electorală de peste trei ani o discuție legată de ce am luat eu sau ce am făcut eu la complexurile energetice Turceni și Rovinari. Am scrisorile de la directorii complexurilor, prin care au răspuns la solicitarea mea de a spune dacă am avut vreodată contract cu cele două companii de stat. Răspunsurile sunt semnate de domnul Tunaru și de domnul Davițoiu și le mulțumesc la amândoi că mi-au răspuns în scris. Mi-au răspuns că între cele două complexuri și Victor Ponta sau cabinet… și așa mai departe nu a existat și nu există nici un fel de relație contractuală. Așa că rog ansamblul folcloric de propagandă și mincinoși să găsească altă chestie cu care să mă atace, pentru că pentru mine subiectul acesta este închis. Vă dau hârtiile. Repet, sunt semnate de domnii Davițoiu și Tunaru. Bănuiesc că nu vor contesta hoarii și popeștii scrisorile de la directorii celor două complexuri. Asta e, a fost o chestie bună de campanie, acum sper să nu ne mai ținem de prostii. Vă dau copiile, încă o dată spun că cei doi directori mi-au răspuns în scurt timp și corect”.

Popescu: “Declarațiile de avere și interese ale lui Ponta vorbesc de la sine”

Democrat-liberalii Cosmin Popescu și Marcel Hoară sunt cei cărora Ponta le recomandă ca pe viitor să-și țină gura. Deputatul Cosmin Popescu i-a replicat ieri lui Ponta, cerându-i să răspundă la acuzațiile reale care i se aduc. ,,Nu înțeleg ce vrea să demonstreze domnul Ponta prin aceste răspunsuri primite de la directorii complexurilor energetice. Noi nu l-am acuzat niciodată că a încheiat el personal contractele sau cabinetul său de avocatură. Noi am spus că, din declarația sa de interese pe anul trecut rezultă că a fost partener la Casa Șova, care a încasat deja 45 de miliarde de lei vechi de la complexuri. Din declarația de avere a aceluiași Ponta, rezultă că a avut venituri de vreo șapte miliarde din avocatură. Dacă nu a primit acești bani de la Casa Șova, la care era partener, și dacă nu are nimic de ascuns, atunci să facă o conferință de presă în care să spună care sunt clienții de la care a încasat acești bani. Nu am auzit de procesele în care a pledat avocatul Ponta, dar văd că a făcut miliarde chiar într-un an electoral, în care a mai avut și alte preocupări, cum ar fi acelea legate de campanie și de a sta prin emisiuni televizate”, a fost replica lui Cosmin Popescu.

Deputatul democrat liberal spune că documentele prezentate până acum în presă privind contractele Casei Șova cu complexurile energetice, precum și privind legăturile lui Ponta cu respectiva casă de avocatură au fost destul de explicite, astfel încât nu mai este nevoie de alte probe.

Consultanță juridică de zeci de miliarde

Casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ a încasat de la Complexul Energetic Rovinari peste 15 miliarde lei vechi, deşi la licitaţie a câştigat un pachet de asistenţă juridică de 2,8 miliarde de lei. La această situaţie s-a ajuns ca urmare a faptului că fostul director general Laurenţiu Ciurel a semnat nu mai puţin de trei acte adiţionale la contractul iniţial de asistenţă juridică.

Colaborarea Complexului Energetic Rovinari cu casa de avocatură „Şova şi asociaţii“ a început în martie 2007, când între cele două părţi a fost încheiat un contract de asistenţă juridică pentru „încheierea contractelor de finanţare şi executare a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari“. Contractul a fost adjudecat de Casa Şova prin licitaţie, Complexul Energetic Rovinari urmând să plătească 45 de euro/oră/avocat, plus taxele aferente. Valoarea estimată în Programul Anual de Achiziţii de conducerea de atunci a complexului, reprezentată de Ion Dondera ca director general, era de 280.000 RON.

În septembrie 2007, Laurenţiu Ciurel, numit între timp director general al CE Rovinari, a semnat un prim act adiţional cu Casa Şova, pentru suma de 200.000 RON. Coincidenţă sau nu, în aceeaşi lună deputatul PSD de Gorj Victor Ponta devine senior partener la respectiva casă de avocatură. În decembrie 2007 Laurenţiu Ciurel semnează un alt act adiţional, cu valoarea de 711.240 RON. Concomitent, durata contractului iniţial, care avea ca termen 31 decembrie 2007, a fost prelungită cu un an. Al treilea act adiţional semnat de Ciurel cu Casa Şova a fost în decembrie 2008, pentru suma de 310.000 RON, iar durata de execuţie se mai prelungeşte cu încă un an, adică până la finele lui 2009. De ce încă o prelungire? Aflăm din memoriul justificativ semnat de directorul de investiţii de atunci Ion Pisc, unde se arată că: „Având în vedere faptul că există probabilitatea apariţiei litigiilor cu firma finanţatoare sau cu Antreprenorul este necesar a se continua colaborarea cu societatea de asistenţa juridică «Şova şi asociaţii»“.

De la Complexul Energetic Turceni, Casa de avocatură Șova a încasat peste un milion de euro până în prezent, după cum susțin surse din cadrul unității.

Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: