Ciurel se cere dat afară de la Rovinari, Răuţ e deja şomer şi amândoi vor anchetă la "noul şmen dens" de la Turceni

Două personaje care păreau să fi intrat într-un con de umbră în viaţa publică locală din ultima vreme au ieşit ieri la rampă, din proprie iniţiativă, pentru a-şi da cu părarea despre mersul treburilor în energie şi minerit sau pentru a cere anchete ori pentru a anunţa care le mai este statutul de angajaţi la unităţile care i-au plătit din iarnă încoace. Laurenţiu Ciurel şi Ion Răuţ au criticat, evident, din nou actualele conduceri din minerit şi energie, primul făcând cunoscut că şi-a cerut concediu fără plată, în timp ce celălalt a confirmat că e deja şomer, dar că nu îşi face mari probleme din această cauză.

Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a vorbit ieri despre situaţia din unitatea pe care a condus-o timp de vreo doi ani, neratând ocazia de a aborda un subiect care l-a făcut celebru şi pe el şi "moşia" în sine. Sigur pe cele spuse, Ciurel a declarat ieri, într-o conferinţă de presă în care a apărut alături de Ion Răuţ, că " de abia aşteaptă" să vadă cum se vor autosesiza organele de urmărire penală în cazul unui contract de circa 480 de milioane de lei pe care actuala conducere a CE Turceni urmează să îl încheie în cursul verii pentru a realiza o o groapă de cenuşă în sistem şlam dens. Ciurel a făcut afirmaţiile respective în contextul în care el, ca fost director general, este anchetat de Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru felul în care pe 1 aprilie 2008 a încheiat un contract de 152 de milioane de lei cu firma Romelectro pentru a realiza groapa de cenuşă în sistem şlam dens de care CE Rovinari avea nevoie pentru două blocuri energetice.

 Ciurel întrevede un şmen mai mare ca al lui, Manţog spune că n-are cum

 Fostul director afirmă că presa l-a criticat în acel moment pentru suma mare cu care a încheiat contractul, el menţionând că nu poate afirma dacă suma de 480 de milioane de lei, la cât este evaluată lucrarea de la Turceni, este sau nu una mare. "Nu zic că suma e mare sau nepotrivită, e posibil ca preţurile să fie astea, mai ales că e vorba de investiţiile necesare pentru 4 blocuri energetice, nu două, ca la Rovinari, deşi între ele există lucrări comune, care scad preţul lucrării. Aş vrea doar să văd cum se autosesizează Poliţia sau DNA-ul şi apoi vreau să se vadă că Ciurel a făcut la Rovinari cel mai ieftin contract de acest gen, nu cel mai scump", afirmă fostul director general.
 Directorul general adjunct al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, a declarat, la rândul său, că firma care a proiectat noul depozit de cenuşă de la Rovinari a realizat proiectul şi pentru Turceni. Manţog spune că actuala echipă de conducere a CE Turceni nu a făcut decât să continue procedurile demarate în 2008 de foştii directori. "Tot ceea ce înseamnă documentaţie, proiectare, proceduri, a fost început din 2008, iar noi, cei de acum, am preluat procedurile şi nu am făcut altceva decât să anunţăm organizarea licitaţiei la sfârşitul acestei luni, când, dacă va fi concurenţă, am convingerea că preţul va scădea. Oricum, am cerut proiectantului ca să facă o comparaţie la preţuri şi costuri pe componente din proiectul nostru şi cel al Rovinariului, pentru a vedea diferenţele, iar aceste lucruri le vom face publice la momentul respectiv", spune Manţog.

 Există surse de finanţare

 Directorul general adjunct al CE Turceni declară că, spre deosebire de CE Rovinari, la Turceni există asigurate sursele de finanţare, proiectul urmând să fie realizat pe parcursul mai multor ani. "Avem amortismentele crescute anul acesta de la 110 milioane lei la 190 de milioane de lei, iar sarcina financiară cea mai grea din derularea proiectului nu trece într-un an de zile de 20 de milioane de euro", afirmă Manţog. Evident că aşa ceva face diferenţa între Turceni şi Rovinari, Ciurel anulând licitaţia de pe moşie, în toamna lui 2007 tocmai pe motiv că nu avea bani, ceea ce, evident, a ridicat noi semne de întrebare cu privire la priceperea şi interesele sale într-o asemenea afacere, mai ales că, după câteva luni lucrarea a fost dată la un preţ dublu, e drept, tot fără surse de finanţare, după cum au descoperit noii şefi de la Rovinari.
 Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis o anchetă în cursul anului trecut cu privire la modul în care CE Rovinari a încredinţat direct un contract de 152 de milioane de lei firmei Romelectro pentru a realiza depozitul de cenuşă în sistem şlam dens, în condiţiile în care cu câteva luni înainte directorul general Laurenţiu Ciurel a anulat două licitaţii din lipsă de fonduri, licitaţii la care lucrarea era evaluată la 70 de milioane de lei. În cursul acestui an, ministrul economiei, Adriean Videanu, i-a transmis public lui Laurenţiu Ciurel "să stea cuminte" întrucât a încheiat contracte de valori foarte mari fără a avea surse de finanţare, lucru care este ilegal, Videanu dispunând ulterior verificări la CE Rovinari din partea Corpului de Control al ministerului.

 Ciurel miroase un şmen şi pe moşie, Daviţoiu spune că îl înşeală simţurile

 Fostul director general a vorbit ieri şi despre "cel mai mare tun" pe care crede el că îl vor da complexurile energetice din Oltenia anul acesta prin achiziţia certificatelor verzi, cele în baza cărora sunt plătite emisiile de monoxid de carbon rezultate din arderea cărbunelui. Ciurel spune că Rovinariul a pus de-o parte o grămadă de bănet pentru a cumpăra certificatele respective, subiectul nefiind abordate pentru prima dată. El susţine că în contextul crizei economice preţul tonei de monoxid este în continuă scădere, Complexul punând banii deoparte atunci când preţul era ridicat. Ciurel spune că atât Rovinariul, cât şi Turceniul şi Craiova se pregătesc să achiziţioneze certificatele printr-o singură firmă şi de aici şi tunul invocat de el, directorii complexurilor negând însă vreo astfel de tranzacţie. "Păi ce, eu sunt ca el. Dacă am pus banii ăia deoparte când preţul era ridicat şi o să cumpăr când preţul va fi mic eu cred că e chiar mai bine, dar luăm în calcul şi varianta când poate nu va fi aşa şi e mai bine să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Eu nu mă ocup de prostii, aşa cum a făcut el, asta să fie clar. Şi, apoi, nu înţeleg, Ciurel e vreo mare somitate, vreo autoritate în domeniu de-şi tot dă cu părerea aşa în fiecare zi, că dacă se pricepe aşa de bine în acest domeniu nu lăsa după el dezastrul pe care l-am găsit noi aici. Să fi pus mâna şi să fi rezolvat lucrurile atunci când a avut ocazia, nu să facă pe interesantul acum, de pe margine, mai ales că ştie ce a lăsat în urma lui", spune actualul director general Gheorghe Daviţoiu.

 A cerut să fie dat în fără plată

 Atât de "cuminte" pare să fie devenit fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, încât ieri acesta a făcut cunoscut că a solicitat să intre în concediu fără plată, fiind nemulţumit de condiţiile de lucru care i-au fost oferite după revenirea la lucru. Ciurel afirmă că a ajuns să fie coleg de birou cu persoane pe care el le-a angajat cu puţin timp înainte de a fi schimbat din funcţia de conducere. În plus, Ciurel spune că are salariu mai mic decât alte persoane angajate în unitate în cursul acestui an. Fostul director general declară că, în asemenea condiţii, a optat pentru concediu fără plată, el fiind cea mai mare parte din acest an în concediu medical sau de odihnă, complexul energetic reangajându-l în primăvară ca inginer în cadrul proiectului de evacuare a cenuşei. 
 "Am făcut o cerere în acest sens, pe care conducerea mi-a scris ca să se procedeze conform prevederilor legale, adică eu nu ştiu nici dacă e aprobată, nici dacă nu e. Am alternat concediile de odihnă cu concediile medicale, dar ceea ce se întâmplă acum consider că este o bătaie de joc. Voi pleca din unitate pentru că nu mă vait eu că n-am ce să fac, dar aştept să fiu dat afară", afirmă fostul director general.

 I s-a părut o primă mult prea mare, iar salariul chiar exagerat

 Laurenţiu Ciurel spune că în calitate de fost director general a refuzat în cursul anului trecut o primă de 150.000 de lei, primă ce i se cuvenea pentru atingerea indicatorilor de performanţă din contractul de management. El afirmă că suma i s-a părut foarte mare, la fel ca şi salariul pe care îl avea, motiv pentru care a acceptat să încaseze doar 57.100 lei, bani din care i-a oferit 20.000 de lei predecesorului său în funcţie, Ion Dondera. "În anul 2008 am refuzat prima de un miliard şi jumătate de lei vechi ce mi se oferise şi care mi se cuvenea legal pentru că mi s-a părut exagerată. Aveam un salariu eneorm, de vreo 3 ori şi jumătate decât al actualului director general, şi la fel voi proceda şi anul acesta când vor lua în discuţie realizarea indicatorilor de performanţă", afirmă Ciurel.
 Şi dacă în trecut a avut un salariu chiar nesimţit de mare, dat legal de Guvernul liberal, acum Ciurel se plânge că nu acceptă slujba pe care o are şi pentru că are un salariu pe care îl consideră mic. El spune că a ajuns să încaseze mai puţin decât "doamna Duvlea, contabila PDL", dar şi decât Diana Milea, fosta jurnalistă fiind angajată de câteva luni ca şi consilier juridic în cadrul Complexului. Dacă în privinţa Mihaelei Duvlea, care este contabilul şef al CE Rovinari, e normal ca inginerul Ciurel să aibă o leafă mai mică, e anormal ca salariul acestuia să fie mai mic decât al fostei jurnaliste, moşierul denaturând şi aici lucrurile. Diana Milea spune că nici vorbă să fi ajuns ea să câştige mai bine decât Ciurel, dar că îi doreşte acestuia să ajungă la salariul pe care îl primeşte ea lunar. "Nu mă miră afirmaţia domnului Ciurel, tot timpul a făcut declaraţii eronate, care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Afirmaţiile făcute în conferinţa de presă dovedesc însă că este în criză totală de subiecte, nu mai are ce spune ziariştilor şi a avut proasta inspiraţie să se plângă că are salariul mai mic decât mine. Iar în aceste condiţii, cu scuzele de rigoare, nu-mi rămâne decât să-l rog frumos pe domnul director general al Complexului Energetic Rovinari, ing. Daviţoiu Leşu Gheorghe, să-i facă salariul cât al meu şi să nu-l mai lase să sufere, mai ales că domnul Ciurel, de când a pierdut funcţia, are probleme cu inima. Sinceră să fiu, cel mai tare m-aş bucura să-mi crească mie salariul cât al domnului Ciurel...Oricum, mie îmi convine ori care dintre variante", spune Milea.
 Actualul director general al CE Rovinari, Gheorghe Daviţoiu, a declarat că va verifica banii încasaţi de Ciurel sub formă de prime pentru atingerea indicatorilor de performanţă, acesta menţionând că, din ceea ce cunoaşte, suma respectivă este mai mare decât cea spusă de predecesorul său. "Voi verifica şi vă voi comunica, dar eu îmi amintesc de faptul că domnul Ciurel a încasat singur mai bine de o jumătate de miliard de lei vechi, partea dumnealui. În privinţa nemulţumirilor faţă de colegii de birou pe care îi are, chiar nu îl înţeleg pentru că sunt angajaţi de dumnealui şi cred că sunt oameni capabili, cu care poate lucra, numai că el nu prea trece pe la birou şi de aia nu are când să-şi cunoască mai bine colegii", afirmă Daviţoiu.

 Răuţ susţine că e şomer cu acte în regulă

 Fostul şef de personal al Complexului Energetic Turceni, Ion Răuţ, a declarat ieri, în aceiaşi conferinţă de presă, că a devenit şomer, după ce unitatea i-a desfăcut contractul de muncă. Acesta afirmă că nu a primit încă o înştiinţare scrisă în acest sens, dar că ştie că actuala conducere a complexului a dispus desfacerea contractului său de muncă după ce i-a fost restructurat postul pe care l-a ocupat. Ion Răuţ afirmă că va contesta în instanţă decizia de desfacere a contractului său de muncă, acesta menţionând că, pentru o perioadă, va avea statutul de şomer, după care se va angaja în mediul privat. Răuţ şi-a înfiinţat şi o asociaţie prin intermediul căreia mai mulţi foşti directori numiţi în funcţii de PNL în perioada 2007-2008 au contestat în instanţă deciziile de schimbare a lor din posturile de conducere.
 Fostul director de personal de la CE Turceni afirmă că la propriul proces va solicita sprijin financiar şi ajutor din partea sindicatelor din minerit şi energie, conduse de Marin Condescu, El spune că în calitate de membru are dreptul la un astfel de demers, iar în cazul unui răspuns negativ va da şi sindicatele în judecată. Directorul adjunct al CE Turceni, Ionel Manţog a declarat că nu ştie dacă Ion Răuţ mai este sau nu angajat al complexului energetic. Acesta spune că varianta desfacerii contractului de muncă era singura care mai rămăsese după ce fostului director i-au fost oferite alternative de angajare în cadrul unităţii, care însă au fost refuzate.

 Se pregăteşte de procese

 Ion Răuţ declară că "alternativele" care i-au fost oferite nu erau corespunzătoare pregătirii sale, motiv pentru care le-a refuzat. El susţine că oricum unitatea nu i-a pus la dispoziţie lista cu toate posturile vacante, inclusiv unele de conducere, motiv pentru care le-a refuzat, fostul director susţinând că îşi va găsi dreptatea pe cale instanţelor de judecată. Răuţ este purtător de cuvânt al PNL Gorj şi fost ofiţer de Securitate înainte de 1989, când a activat tot în cadrul termocentrale Turceni. El declară că nu crede că măsura luată împotriva sa acum are vreo conotaţie politică, deşi recunoaşte că a avut mai multe dispute cu directorul adjunct al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog. Răuţ a fost până în 2006 membru al Partidului Democrat, filiala Gorj, el fiind atunci exclus din organizaţie pentru că l-a criticat constant pe Manţog. Acum el este alături de Dan Ilie Morega, liberalul care l-a promovat în funcţia de conducere şi pe el, dar şi pe Laurenţiu Ciurel şi pe ceilalţi foşti directori generali despre care aflăm acum că au avut dreptul legal de a fi răsplătiţi cu sume exagerat de mari, primele de atunci permiţându-le acum să stea pe margine şi să îşi dea cu părerea despre ce nu merge prin dezastrul lăsat de ei şi accentuat de criza economică.


Vizualizări: 290

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: