Primarul din Turburea – mort după ce s-a răsturnat cu propria maşină

Grea încercare ieri pentru politicienii gorjeni obişnuiţi mai mult cu certurile şi cu luptele inutile de cele mai multe ori. Vestea morţii edilului din Turburea, un om despre care toată lumea vorbeşte numai de bine, i-a lăsat muţi pe mulţi dintre politicieni, mai ales că nimănui nu-i venea să creadă că Daniel Adrian Ursulescu a decedat într-un mod atât de brutal. Acesta s-a răsturnat cu propria maşină şi a fost singurul care a sfârşit tragic, deşi în autoturism mai era şi şoferul Primăriei, care dormea pe bancheta din spate pentru că aşa îi spusese şeful.
 "Sunt născut în localitatea Târgu Jiu, pe data de 17.10. 1961, sunt fiu al comunei Turburea, descendent al familiei Iliuţă Remus şi sunt de profesie inginer mecanic", prin aceste cuvinte se descria în urmă cu un an Daniel Adrian Ursulescu într-un pliant electoral cu care spera să câştige voturile alegătorilor din comuna dragă sufletului său. Zbaterea de acum un an a devenit ieri complet inutilă pentru că deşi a câştigat lupta cu adversarii politici, edilul din Turburea a pierdut bătălia cu viaţa dintr-o grabă justificată doar din dorinţa de a ajunge mai repede la Bucureşti, unde urma să obţină aprobarea pentru construirea unei şcoli şi a unei grădiniţe.
 Primarul comunei Turburea avea de 48 de ani. El a murit ieri dimineaţă în urma unui accident rutier pe care l-a produs cu maşina sa personală. Accidentul s-a produs pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia, într-o curbă, pe o porţiune de drum modernizată recent, unde, de regulă, şoferii circulă cu viteză. Edilul se afla în maşina sa, un model WV Passat, şi mergea spre Bucureşti pentru a depune un proiect pentru construirea unei şcoli în comună. Unitatea de învăţământ urma să se realizeze în satul Cocorova, acolo unde de vreo 3 ani de zile puţinii copii din sat mergeau la grădiniţă sau la şcoală în două barăci improvizate din module ale sinistraţilor. Foştii edili ai comunei au tot promis că rezolvă problema respectivă, dar după luni de demersuri şi de drumuri la Bucureşti, doar Ursulescu era acum pe punctul de a obţine toate aprobările şi fondurile necesare unei asemenea investiţii. După nenorocirea de ieri, cine ştie când va mai reuşi cineva din Turburea să ducă la bun sfârşit proiectul pentru care edilul a plecat de acasă cu noaptea-n cap.

 Şoferul Primăriei Turburea a scăpat teafăr din accident pentru că...dormea
 
 Primarul Ursulescu era însoţit în autoturism de un tânăr din Novaci, Constantin Mornea, de 30 de ani, şi de şoferul primăriei Turburea, care dormea însă pe bancheta din spate, el urmând să conducă maşina pe o altă porţiune de drum. Mornea se ocupă de realizarea proiectelor de acest gen, după cum spun cunoscuţii, iar ieri dimineaţă urma să meargă împreună cu edilul la Bucureşti pentru a susţine proiectul pentru şcoala din Cocorova. Tânărul a ajuns însă la spitalul din Târgu Jiu, fără a avea viaţa pusă în pericol. Cel mai uşor din acest accident a scăpat însă şoferul Marin Cojocaru, cel cu care, de regulă, Ursulescu mergea în capitală. 
 De data aceasta, edilul făcea deplasarea cu maşina personală, putând fi considerat un exemplu, dacă ţinem cont că, de regulă, politicienii ajunşi în funcţii folosesc maşinile instituţiilor pe care le conduc inclusiv pentru a-şi face campanie atunci când vin alegerile. Ieri dimineaţă, Ursulescu a decis să îşi conducă singur maşina şi să îl lase pe şofer să se odihnească pe bancheta din spate, Cojocaru neavând idee cum s-a produs accidentul. "Dormeam, pur şi simplu dormeam pentru că era de dimineaţă, drumul era lung, şi nu ştiu decât că m-am trezit când s-a dat maşina peste cap. M-au ajutat nişte oameni să ies pe uşa din faţă că astea din spate erau blocate. În rest nu ştiu absolut nimic. Şi eu mă mir cum de s-a putut întâmpla aşa ceva", spune şoferul primăriei Turburea.

 Şi totuşi, viteza...

 Conform inspectorului Alin Cristian Arbagic de la Politia Rutieră Gorj accidentul s-a produs pe fondul vitezei mari cu care se deplasa autoturismul. Maşina a derapat pe partea dreaptă într-o curbă la stânga, a ieşit în decor şi s-a rostogolit într-un şanţ, partea cea mai avariată fiind stânga faţă, unde se afla şoferul. Pasagerul din dreapta, tânărul din Novaci, a fost rănit şi transportat la spital, fără a-i fi pusă viaţa în pericol, iar şoferul primăriei Turburea nu a avut nicio leziune. Edilul Adrian Daniel Ursulescu a decedat însă pe loc, medicii de la Ambulanţă veniţi să acorde primul ajutor constatând moartea sa.
 Un bărbat de etnie rromă din zona intersecţiei unde s-a produs nenorocirea a ajuns primul la locul accidentului şi, împreună cu fiul său, a încercat să dea o mână de ajutor supravieţuitorilor. "Ce să mai trăiască domnule că l-a cum s-a învârtit maşina mă mir că au scăpat dânşii. Am venit aici repede cu băiatul meu şi am tras de ei ca să-i scoatem din maşină, dar la el nu mai aveai ce face. A venit o salvare pe aici, dar, tot aşa, degeaba. L-au luat pe cel rănit şi l-au dus la Târg probabil", spune martorul respectiv.

 Lacrimi de la Morega

 Adrian Daniel Ursulescu era primar de un an de zile, fiind ales pe listele PNL Gorj, la sfârşitul săptămânii trecute el fiind promovat secretar executiv al filialei judeţene pentru rezultatele bune obţinute în comună la europarlamentare. Vestea morţii sale i-a lăsat perplecşi pe toţi politicienii cu care am discutat ieri. De la primari de comune până la lideri de partide, cu toţii, guralivi de altfel când e vorba să se certe între ei, au rămas ieri fără grai, vorbele în astfel de momente fiind greu de rostit. Poate din această cauză a şi izbucnit în lacrimi Dan Ilie Morega în momentul în care a primit vestea morţii primarului liberal din Turburea. Deputatul a mărturisit că nu-i vine să creadă că edilul Adrian Daniel Ursulescu s-a stins din viaţă la nici 48 de ani. 
 Liderul PNL Gorj spune că era la masă la Parlament când a primit vestea morţii şi a plâns minute în şir, fără să le poată spune celorlalţi deputaţi ce a păţit. Morega declară însă că nu va putea să participe la înmormântarea lui Ursulescu. "Am aflat de la cineva din presă şi pur şi simplu nu pot să cred. Vinerea trecută, când am avut şedinţă la partid l-am întâlnit ultima dată. Chiar l-am apreciat pentru că a avut rezultate foarte bune la alegeri şi de asta a şi devenit secretar executiv la organizaţia judeţeană. Sunt consternat de cele aflate. În momentele acestea nu e vorba că scade numărul primarilor din partid, ducă-se fiecare unde doresc, dar îmi pare enorm de rău că a murit un om aşa de tânăr şi de bun. Din păcate, o spun de pe acum, nu voi fi prezent la înmormântare pentru că vreau să-mi amintesc de oamenii dragi aşa cum îi ştiam în viaţă. Eu nu rezist la înmormântări, nu pot să îmi iau adio în acest fel de la cei dragi. Voi ajuta familia îndoliată toată viaţa mea cu tot ce voi putea, voi lua legătura cu soţia primarului ca să văd cu ce pot să-i fiu de folos. Nu-mi vine să cred că un om aşa de tânăr s-a stins într-un mod atât de brutal", a menţionat Morega.

 Condoleanţe de la Cosmin Popescu

 Turburea este comuna în care deputatul democrat-liberal Cosmin Popescu urma să îşi deschidă în curând un cabinet parlamentar. Avea tot sprijinul fostului primar, vestea morţii acestuia lăsându-l fără cuvinte pe liderul PDL Gorj, care şi oricum nu este o persoană foarte vorbăreaţă. "Este greu de crezut aşa ceva, mai ales că drumul acolo e bun, maşina cu care circula e şi ea una performantă. Este incredibil cum poate sfârşi un om. Îl cunoşteam destul de bine, fusesem recent la sărbătoarea comunei, discutasem acolo despre unele proiecte ale localităţii, iar dumnealui chiar mă ajuta să-mi amenajez un cabinet parlamentar pentru cetăţenii din zonă. Regret sincer cele întâmplate şi vă asigur că vom ajuta şi noi familia îndoliată şi vom fi alături de soţia domnului primar, care, de asemenea, este cadru didactic, o femeie de excepţie, cu care cred că soarta a fost mult prea crudă. Nici nu-mi dau seama dacă îşi mai au rostul cuvintele în asemenea împrejurări, nu pot decât să spun sincere condoleanţe", afirmă parlamentarul democrat-liberal.
 Fostul prefect Victor Banţa a reacţionat şi el ieri pe blogul său şi, în cursul după-amiezii, a postat un mesaj prin care îşi manifesta durerea pricinuită de moartea primarului liberal, primar cu care fusese coleg de partid în trecut. "Este doliu în sufletul meu", spunea ieri acesta.

 Nu există un viceprimar interimar

 Comuna Turburea va fi condusă interimar de un viceprimar, după decesul edilului Adrian Daniel Ursulescu. Politicienii judeţului au însă o problemă, de fapt, mai multe, după cum veţi vedea, dar una este majoră pentru că localitatea condusă de Ursulescu în ultimul an nu are un viceprimar, funcţia respectivă nefiind ocupată la Turburea de ani de zile. Postul e vacant încă de pe vremea fostului primar Teodor Iloiu, cel care anul trecut s-a confruntat cu Ursulescu în turul doi al alegerilor şi a pierdut lupta electorală după o serie de acuzaţii cu privire la felul în care a condus localitatea. Acum acesta poate aspira din nou la ocuparea scaunului din care votanţii nu-l mai vedeau dus speranţele sale fiind legate şi de scorul de 44% obţinut vara trecută în turul doi.
 Subprefectului de Gorj Vasile Liviu Andrei dă asigurări că localitatea va avea conducător într-un timp foarte scurt. Acesta spune că, în contextul actual, Consiliul Local va fi convocat în şedinţă extraordinară pentru ca din rândul consilierilor să fie ales un viceprimar care să conducă localitatea până la organizarea unor alegeri anticipate. Data la care ar urma să fie ales viceprimarul care va deveni, automat, şi primar al comunei pentru o perioadă limitată nu este cunoscută cu precizie. 
 Comuna este condusă de ieri dimineaţă de secretarul Maria Goanţă, care nu visa nicio clipă că va ajunge să fie şi primar timp de câteva zile în comună. Aceasta spune că, în mod normal, consilierii fuseseră convocaţi pentru mâine, numai că, în contextul de acum de preferat ar fi ca mai întâi să aibă loc înmormântarea fostului edil şi de abia apoi să se treacă la votarea unui viceprimar. "Şedinţa aceasta ordinară la noi se ţine în fiecare ultimă vineri din lună, iar acum aşa s-a întâmplat ca vinerea aceasta să avem şedinţa programată, dar nu cred că se va mai ţine. Sunt consilieri care sunt de părere că ar trebui să o amânăm. Mai discut cu ei până joi la prânz şi vedem ce decidem pentru că oricum nu aveam ceva deosebit pe ordinea de zi. Acum am putea să introducem suplimentar pe ordinea de zi şi alegerea unui viceprimar al comunei, dar parcă nu se cade să se discute aşa ceva aşa de repede. Eu cred că vom aştepta mai întâi să treacă înmormântarea şi apoi să se poarte discuţiile acestea", spune primarul interimar Maria Goanţă.

 Comuna campioanelor olimpice

 Adrian Daniel Ursulescu nu a apucat să se evidenţieze foarte mult ca politician pentru că nici nu a fost aşa ceva până acum. Localitatea pe care a condus-o exact un an de zile a devenit însă celebră în lume prin cele două atlete de renume mondial, născute aici. Lidia Şimon şi Constantina Diţă Tomescu sunt două campioane născute şi crescute pe aceste meleaguri, de numele lor legându-se recorduri olimpice.


Vizualizări: 609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: