Deputatul Surupăceanu, urmărit penal într-un nou dosar

Deputatul de Gorj Mugurel Surupăceanu este urmărit penal într-un nou dosar, acuzaţiile fiind de fals în înscrisuri sub semnătură privată (art. 290 Cod penal) şi reţinerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 272 Cod penal).   Acuzaţiile vin din partea lui Ion Tiştere, fost asociat al lui Mugurel Surupăceanu la firma SC Energoreparaţii SRL Rovinari.  Deputatul nu a dorit să comenteze prea mult acuzaţiile, pe motiv că „nu are rost să dezgropăm morţii” şi că fostul lui asociat a făcut puşcărie.

Falsul constă în faptul că firma celor doi ar fi făcut un credit la BCR, care iniţial a fost girat cu un apartament al lui Surupăceanu. Ulterior, fără ca Tiştere să ştie, garantia a fost schimbată, fiind pus gaj apartamentul lui, în baza unor semnături false. Tiştere a cerut urmărirea penală a lui Surupăceanu, a lui Daviţoiu Alina şi Cornel Floarea, reprezentanţi ai BCR la acea vreme. Iniţial, procurorul Iacob a dat rezoluţie de netrimitere în judecată.

Dar, Tiştere s-a adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României pe 1 februarie 2011 şi a făcut plângere împotriva rezoluţiei de netrimitere în judecată.

ICCJ a trimis cauza către un alt procuror

Pe data de 14 iulie 2011, Înalta Curte a desfiinţat soluţia procurorilor de neîncepere a urmăririi penale şi a trimis cauza la procuror, în vederea începerii urmării penale a lui Mugurel Surupăceanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 290 C.p şi art. 272 C.p.

Ion Tiştere a refuzat să dea declaraţii în legătură cu acest dosar, motivând că el vrea să îşi facă dreptate, nu să ajungă în presă. Nu este singurul necaz pe care Tiştere l-a avut în urma asocierii cu Mugurel Surupăceanu. În iunie 2005, Ion Tiştere a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de emitere de cecuri fără acoperire, prejudiciind mai multe firme cu peste şase miliarde de lei vechi. De asemenea, Tiştere a mai fost cercetat pentru delapidare. Societatea Energoreparaţii, la care Tiştere şi Surupăceanu au fost asociaţi, a fost verificată şi pentru rambursări ilegale de TVA, făcute în 2003. Şirul ilegalităţilor s-a pierdut odată cu intrarea societăţii în faliment. Dar, potrivit săptămânalului „Scandal de Gorj”, alte firme ale lui Surupăceanu au câştigat şi din acest faliment. Pe mână cu un alt pesedist, Ion Florescu, care avea o firmă de lichidare judiciară, s-a făcut în aşa fel încât falimentara Energoreparaţii să nu recupereze creanţe de la firma Eufrat, a familiei Surupăceanu. Primele demersuri s-au făcut abia peste câţiva ani, când şi Eufrat intrase în faliment şi sute de milioane de lei vechi s-au pierdut în neant. 

REACŢIE

„Nu vreau să comentez acest caz pentru că este de mult timp şi nu văd de ce am dezgropa lucrurile. Vă spun doar că nu sunt vinovat cu nimic”.

Mugurel Surupăceanu, deputat PSD

PRECEDENT

Surupăceanu mai este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dosarul „buldotanc”, în care este acuzat că a produs Complexului Energetic Turceni un prejudiciu de câteva miliarde de lei vechi, prin vânzarea la suprapreţ a unui utilaj defect. Şi în această cauză altcineva a făcut câteva zile de arest preventiv. Este vorba de fostul director general al CE Turceni, Dumitru Cristea.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: