N-are cum, domnule Vîlceanu!

Deputatul de Gorj, Dan Vîlceanu, și-a câștigat porecla “N-are cum” după prima conferință de presă susținută în calitate de ministru de Finanțe.

A fost întrebat cât este salariul minim pe economie. Om de afaceri la bază, el a știut care este costul unei firme cu un salariu minim, adică undeva 2.380 de lei, a spus ministrul. A făcut un calcul rapid în minte și a aruncat presei că netul ar trebui să fie undeva la 1.600 de lei. Un ziarist i-a spus - 1.386 lei. “N-are cum”, a replicat ministrul Vîlceanu.

Ei bine, aici sunt de acord cu ministrul Dan Vîlceanu. Așa ceva nu ar trebui să fie adevărat. Nu este normal ca statul să ia o mie de lei la fiecare 1.400 de lei câștigați de un salariat. Taxele pe salarii sunt foarte mari și indirect ministrul a recunoscut asta. N-are cum!

Vîlceanu face gafe, presa s-a prins și o să-i întindă multe capcane. Dacă vrea să arate că este un ministru bun, Vîlceanu ar putea propună măsuri astfel încât, la un salariu brut de 2.400 de lei, statul să nu mai ia o mie și ceva de lei ca până acum, ci doar 800. Și atunci, da, salariatul ar rămâne cu 1.600 de lei, cum i se pare normal ministrului Vîlceanu.

Parcă ar fi mai rezonabil ca un salariat să îi dea statului doar 500 de lei pentru fiecare mie cu care pleacă acasă, cu 650 ca acum. Dar, n-are cum, dacă nu există voință politică.

Dacă domnul ministrul Vîlceanu ar demonstra că “are cum” să crească salariul minim net fără să crească brutul, mediul de afaceri i-ar fi recunoscător. Dacă grija lui va fi cum să ia de la mediul privat ca să susțină un aparat de stat supradimensionat și extrem de costisitor, atunci n-are cum să fie un ministru bun.

Galerie foto


Vizualizări: 6,414

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: