CE Oltenia moare în aplauzele tuturor

Parlamentarii vor vota miercuri proiectul de lege privind pensionarea mai devreme a minerilor și energeticienilor din termocentralele pe cărbune. O lege cerută de salariații Complexului Energetic Oltenia, susținută de cei de la Greenpeace - dușmanii cărbunelui, înghițită de parlamentari, cu sau fără voia lor.

Reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani înseamnă pentru CE Oltenia vreo patru mii de pensionări în primul an, cele mai multe din termocentrale. Vor pleca jumătate din angajații termocentralelor, oameni care nu pot fi înlocuiți nici în câteva săptămâni, nici în câteva luni.

Va fi, practic, o restructurare făcută altfel. Complexul Energetic Oltenia murea și cu, și fără această lege. Cei de la Comisia Europeană au spus STOP cărbunelui și nu aveam noi putere să ne opunem aici, la Târgu Jiu. Dacă nu s-ar da legea cu pensionarea, restructurarea ar fi fost mai dificilă, era mai greu să elimini o activitate din care trăiesc 12.000 de familii.

Singura diferență este că acum Complexul Energetic Oltenia moare în aplauzele tuturor. În aplauzele salariaților care se pensionează, în aplauzele celor care vor un Gorj mai verde, și aici intră Greenpeace și USR.

Politicienii se întrec și ei în aplauze și este aproape amuzant să îi auzi pe unii liberali că votează proiectul pe care l-au contestat public de zeci de ori în ultimele luni. Spuneau că nu votează un proiect care înseamnă moartea companiei. Acum zic că, dacă asta vor gorjenii, asta votează.

Paradoxal, aplaudă și cei numiți de oamenii din Piața Prefecturii “boșii sindicali”. Adică liderii federațiilor sindicale, care în câteva săptămâni vor rămâne fără câteva mii de membri.

Cel puțin zece mii de salariați ai CE Oltenia vor beneficia de proiectul care va fi supus la vot miercuri, adică salariații care lucrează în producție. Patru mii se vor pensiona în primul an, alții mai târziu, iar unii, chiar dacă nu vor mai ieși la pensie de la CE Oltenia, tot câștigă niște ani.

Să consemnăm, pentru posteritate, că proiectul de lege a fost inițiat înainte de alegeri de parlamentarii PNL Hunedoara. A fost susținut aici, la Gorj, de Sindicatul Energia Rovinari și de Nicu Bunoaica de la Lupoaia, care a reușit să convingă parlamentarii să îi adauge și pe mineri în proiect. În plan politic, PSD a susținut proiectul, dar USR s-a bătut pentru el. Liberalii s-au opus cât au putut și acum anunță că îl votează. La fel, cei de la AUR, deși au semnale că miza ascunsă este închiderea CE Oltenia, au votat în comisie și au anunțat că votează și în plen.

Liderii marilor sindicate, care i-au ironizat pe protestatari luni în șir, se întrec de o săptămână în comunicate de susținere a proiectului, de la Căldărușe la Pîrvulescu, de la Gelă Ionescu la Paul Constantinescu, de la Eugen Iovan la Adrian Marciuc.

Repet, CE Oltenia murea oricum, că așa îi este scris. Este bine că oamenii pleacă la pensie, că alternativa era concedierea. Dar e bine să știm că genocidul social nu va fi evitat decât pentru unii, e bine să știm că am ajuns în această situație pentru că suntem reprezentați de legume în parlament, e bine să știm că unii care s-au zbătut pentru pensionarea salariaților CE Oltenia au avut de fapt ca misiune închiderea companiei. Să nu ne prefacem că nu știm asta.

Vizualizări: 9,436

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: