Despre cum femeilor li s-a interzis în mod științific și orgasmul, și inteligența

Sarah Blaffer Hrdy se răsucește leneș în șezlongul ei scos pe veranda casei din Sacramento Valley, California. Soarele arzător face ca praful drumului de țară care duce la fermă să fie auriu și dă întregului peisaj o notă pitorească. Până și pământului uscat pare că îi este sete. Despre Hrdy (acum o femeie care în câteva zile va împlini 71 de ani) știu foarte puțini oameni. Asta deși a revoluționat știința și a fost prima care l-a contrazis nu doar pe Charles Darwin, ci și întreaga comunitate științifică. Comunitate dominată de bărbați, iar acest fapt este foarte relevant în cele ce vă voi spune în continuare.

Până recent, dacă nu cumva se întâmplă și în prezent, biologii aveau  o înțelegere plină de stereotipuri culturale și religioase asupra corpului și psihicului femeii. Victimă a milenii de oprimare sexuală, femeia este și azi privită de către mulți oameni de știință drept „natural monogamă, făcută pentru a crește copiii”, iar orgasmele feminine sunt fie nerecunoscute, fie, în cel mai bun caz, „lipsite de un scop biologic precis”. În continuare, stereotipurile care spun că creierele bărbaților și ale femeilor sunt diferite, ori că bărbații sunt mai inteligenți și mai raționali, iar femeile mai instinctive și mai puțin creative.

Și, dacă vi se pare că toate acestea sunt adevăruri, pentru că sunt susținute de majoritatea comunității științifice, aveți dreptate pe jumătate doar. Nu sunt adevăruri, dar mulți cred că sunt tocmai pentru că majoritatea comunității științifice este pur și simplu sexistă, încă. De altfel, în excepționala (și practic necunoscuta) carte a lui Hrdy, „Evoluția femeii: o analiză asupra presupusei sale inferiorități față de bărbat”, sunt consemnate numeroase cazuri de inventatoare, artiste sau intelectuale cărora pur și simplu nu le-au fost recunoscute meritele, ori, mai adesea, acestea au fost arogate de către bărbați apropiați lor. Este cartea venită ca răspuns la adresa unei lucrări a lui Darwin („Originea omului și selecția sexuală”), care explica așa-zis științific inferioritatea intelectuală a femeii față de bărbat.

Iar o ziaristă de la Washington Post care a făcut lumină asupra subiectului biologilor, antropologilor și istoricilor femei care se luptă pentru a contrazice teoriile care plasează sexul feminin pe o treaptă inferioară bărbaților, o spune pe șleau: „Dacă știința ar fi dreaptă, ele ar trebui recunoscute de către toată planeta ca incredibilii pionieri care sunt. În loc de asta, munca lor e dată la o parte, făcând doar valuri blânde, mișcând în tăcere oamenii până la lacrimi și schimbând treptat fundamentul a ceea ce credem că știm. Sunt feministe și sunt eroine, dar întotdeauna, întotdeauna sunt oameni de știință, înainte de toate.”

Vizualizări: 1,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: