Detinuţii din Penitenciarul Târgu Jiu se şcolesc

Deţinuţii Penitenciarului Târgu Jiu încearcă să valorifice timpul petrecut după gratii participând la cursuri de calificare sau terminându-şi studiile începute în libertate. Foarte multe persoane private de libertate şi-au exprimat dorinţa de a se specializa în diferite meserii şi de a frecventa cursurile învăţământul liceal la distanţă. În acest sens, conducerea Penitenciarului Târgu Jiu a decis să organizeze cursuri de calificare pentru deţinuţi, în colaborare cu Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Gorj şi Centrele de Formare Profesională a Adulţilor Râmnicu Vâlcea şi Craiova. În prezent, 14 deţinuţi sunt înscrişi la cursurile de zidar tencuitor, 12 la crescători de animale şi 17 la confecţioner articole din piele. Durata cursului variază între 2-5 luni, în funcţie de specializarea pentru care a optat persoana privată de libertate. Deţinuţii înscrişi la aceste cursuri efectuează practica în cadrul penitenciarului prin tencuirea unor încăperi ale unităţii de detenţie, îngrijirea animalelor din fermă sau confecţionarea de papuci şi sandale din piele.
 Pe perioada stagiului practicanţii primesc salariul minim pe economie şi beneficiază de reducerea cu 15 zile a pedepsei ce o au de executat.
Pe diplomele obţinute de deţinuţi nu se specifică faptul că specializarea s-a obţinut în penitenciar, acestea fiind recunoscute pe plan european.
Pentru a beneficia de aceste cursuri deţinuţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să nu aibă mai mult de 9 luni de executat până la eliberarea condiţionată, să aibă minim 8 clase, starea de sănătate să fie bună şi să aibă aptitudini pentru meseria respectivă.  
 Gheorghe Enache, directorul Penitenciarului Târgu Jiu ne-a declarat:,,Orice deţinut are dreptul să participe la cursuri dacă nu are abateri disciplinare pe perioada încarcerării şi a mai participat şi la alte activităţi pe timpul detenţiei.,, 

Deţinuţii se întorc în penitenciar după diplome

Deţinuţii transferaţi la alte penitenciare sau eliberaţi înainte de termen se întorc în Penitenciarul Târgu Jiu pentru a-şi finaliza studiile.
Gheorghe Enache, directorul unităţii de detenţie a precizat:,,Au existat mai multe cazuri în care deţinuţii s-au întors în penitenciar chiar din libertate pentru a-şi susţine examenul final şi proba practică pentru anumite cursuri dorind cu orice preţ să beneficieze de diplomă de specializare în diverse meserii. Pe viitor se vor organiza şi cursuri de bucătar, foarte mulţi deţinuţi manifestându-şi dorinţa de a îmbrăţişa această meserie după executarea pedepsei.,,

Un deţinut îşi termină liceul din Penitenciar

Un deţinut transferat la Târgu Jiu de la Penitenciarul Craiova îşi continuă studiile liceale pe perioada detenţiei. Mihai Epuran în vârstă de 24 ani din Olt a ajuns după gratii în urma săvârşirii infracţiunii de omor. Tânărul era înscris în clasa a XI la un liceu cu frecvenţă redusă din Craiova. Transferul său la Penitenciarul Târgu Jiu însemna întreruperea studiilor. Impresionaţi de interesul lui Epuran pentru şcoală, conducerea unităţii de detenţie a fost de acord ca tânărul să-şi continue liceul în cadrul Grupului Şcolar Bârseşti.
Întrucât învăţământul cu frecvenţă redusă nu necesită prezenţa obligatorie la cursuri, deţinutul participă, însoţit, doar la susţinerea examenelor semestriale.

Deţinuţii învăţă să scrie în Penitenciar

Foarte mulţi deţinuţi analfabeţi învaţă să scrie şi să citească pe perioada detenţiei. Neputând avea alte preocupări, o mare parte a persoanelor private de libertate devin pasionate de lectură, frecventând în mod regulat biblioteca penitenciarului. De asemenea, unii deţinuţi îşi ocupă timpul cu pictura şi poezia. Mediul închis face ca persoanele private de libertate să devină romantice şi să-şi amintească cu nostalgie clipele petrecute în libertate. Astfel, deţinuţii scriu scrisori interminabile şi versuri persoanelor dragi de acasă.


Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: