Pământ prea scump pentru medicii de familie

Doi medici de familie din zona Meteor se plâng de faptul că Primăria încearcă să le vândă terenul pe care au cabinetele la preţuri mult prea mari. Emilia Uscătescu şi Gabriela Anuţoiu şi-au cumpărat în 2006 spaţiile situate în Calea Severinului, numărul 11, la intersecţia cu strada Meteor, iar acum municipalitatea a fost de acord să le vândă acestora şi terenul pe care este amplasată clădirea. Cele două cadre medicale au constatat însă că Primărie le cere preţuri mult prea mari pentru posibilităţile lor financiare, lucru pe care l-au spus şi consilierilor locali în ultima şedinţă a Consiliului Municipal.  "În 2007 noi am cumpărat clădirea şi Primăria ne-a emis nişte facturi fără să fie inclus terenul. Terenul era evaluat la un euro metrul patrat, conform ordonanţei Ministerului Sănătăţii care permitea vânzarea clădirilor către medicii de familie. Noi suntem medici de familie într-o zonă cu populaţie de etnie romă, sunt peste 2000 de persoane neasigurate, care oricum vin la noi. Clădirea are peste 100 de ani şi trebuie reabilitată. Am contactat nişte firme în acest sens şi ne-au cerut pentru acoperiş peste 500 de milioane. Este ceva pentru comunitate, nu pentru noi. Aţi văzut că nu putem concesiona cabinetele urmaşilor, e şi criză. Vrem să fim ajutaţi cu un preţ rezonabil ca să putem face investiţii în aceste cabinete. Ni se cer norme europene, dar de unde norme europene când sunt 40 mp. Chiriaşii din spatele clădirii nu au făcut nimic acolo. Chiriaşul din spatele cabinetului are şi el 12 mp şi nu a făcut nimic acolo. Cum pot eu să renovez clădirea în condiţiile astea? Ei sunt şi surdo-muţi, sunt probleme sociale, şi de asta cerem ajutor de la autorităţile locale", spune medicul Gabriela Anuţoiu.
 Colega sa, Emilia Uscătescu, nu este nici ea de acord cu preţul mare pe care municipalitatea i l-a cerut, preţ care, dacă ar fi plătit, ar asigura fonduri în plus la bugetul local. " Ni se consideră preţul pieţei de azi, iar clădirea e cumpărată de acum şase ani şi ni se scade acest preţ, nu din cel de azi. Vine un preţ foarte mare, deşi nu e un teren mare. Sunt câte 50 mp pentru fiecare cabinet şi mai e şi un chiriaş, condiţiile de repare şi întreţinere fiind destul de grele. Am înţeles că s-a schimbat legea şi nu mai luăm la acelaşi preţ, dar cerem înţelegere, mai ales că a fost şi un litigiu. Cerem să se refacă toate calculele. I-am spus evaluatorului, dar el a zis că Primăria mereu nu e mulţumită şi de asta ei măresc sumele aşa de sus", afirmă medicul.
 Consilierii locali au recunoscut şi ei în cele din urmă că preţurile cerute medicilor pentru terenul respectiv este cam mare pentru posibilităţile acestora şi au amânat luarea unei decizii finale. Aleşii aveau la dispoziţie un raport de expertiză tehnică în care era stabilit un preţ de circa 90 euro/ mp, preţ cu care Emilia Uscătescu şi Gabriela Anuţoiu nu s-au declarat de acord. Discuţiile vor fi reluate într-o viitoare şedinţă de Consiliu Local.
 


Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: