Dezbaterea, punctul slab al lui Iohannis

Lipsa unei dezbateri între candidații la alegerile prezidențiale a fost tema preferată de televiziunile centrale în ultimele zile ale campaniei din primul tur. Între cele două tururi, dezbaterile între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt obligatorii, dacă există un minim respect pentru alegători.

Dăncilă a și lansat provocarea, Iohannis nu a răspuns încă. Liberalii prezenți în platourile de televiziune sunt întrebați insistent de moderatori dacă Iohannis va accepta o dezbatere. Neștiind dacă să zică da sau nu, liderii de opinie din PNL caută argumente de genul: ce să discute Iohannis cu Dăncilă sau Dăncilă nu mai are autoritatea să discute despre problemele țării pentru că a guvernat prost. Și am auzit asta de la liberali destupați la minte, despre care nu îmi imaginam că ascund gunoiul sub preș.

Deocamdată președintele Iohannis nu poate fi acuzat că fuge de dezbatere, câtă vreme nu dă un răspuns. Cu cât răspunsul va întârzia, cu atât subiectul se va rostogoli, fiind evident că lumea își dorește o confruntare.

Între Iohannis și Dăncilă au fost 13 puncte procentuale în primul tur. La prima vedere, Iohannis nu are cum să piardă alegerile, a fost favorit de la bun început, dar factorul surpriză nu este exclus. Văd pe paginile de socializare că mulți useriști îi văd pe liberali în spatele dezvăluirilor legate de afacerile lui Dan Barna. Îl consideră pe liderul lor o victimă a “sistemului” patronat de Iohannis și spun că nu merg la vot. Unii observatori din secțiile din Diaspora spun că mulți români erau indeciși cu privire la participarea la al doilea tur și că se așteaptă la o prezență mai mică.

Demobilizarea electoratului de dreapta este pericolul pe care Iohannis trebuie să îl evite pentru a fi sigur pe un nou mandat. Pentru asta, o prezență la una sau mai multe dezbateri cu Dăncilă este obligatorie. Chiar dacă a fost cam praf în dezbaterile cu Ponta, de atunci au mai trecut cinci ani în care a fost președintele României și teoretic nu are de ce să se teamă de o confruntare. Deși, dacă mă gândesc bine, Iohannis a fost președintele cel mai absent din platourile de televiziune din ultimii 30 de ani.

Vizualizări: 2,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: