Dezinteresul şi orgoliile liderilor PSD Gorj pot decima economia judeţului

“Situaţia deloc îmbucurătoare în care se găseşte astăzi S.N.L. Oltenia este mult complicată de neînţelegerile din rândul clasei politice gorjene, care a fost mandatată să asigure funcţionarea eficientă a judeţului, nu căderea sa liberă”, apreciază deputatul Severus Militaru. Parlamentarul de Gorj şi-a exprimat dezamăgirea faţă de dezinteresul pe care îl manifestă reprezentanţii social democraţi ai judeţului în privinţa acestei entităţi economice după ce a participat la discuţii cu sindicatele şi administraţia societăţii pentru găsirea urgentă a soluţiilor de redresare economică a acesteia. Deputatul, fost lider sindical, a fost surprins să constate că este singurul parlamentar care a răspuns iniţiativei Federaţiei Naţionale Mine Energie de a găsi împreună modalităţi de revigorare a situaţiei economice a celor trei unităţi energetice ale judeţului.   Cele mai mari probleme le are SNL Oltenia. Obligaţi să achite penalizări la vechile datorii prin contractul încheiat cu Best Recuperare Creanţe SRL de fostul director general Eugen Davidoiu, beneficiarii din ţară au fost puşi în situaţia de a-şi reduce solicitările. Datorită crizei economice, cererea de lignit s-a diminuat considerabil şi din partea celor două complexe energetice gorjene. De la aproape 19 milioane de tone de cărbune producţie contractată anul trecut, cererea către SNLO s-a redus la 15 milioane tone. Pe lângă acestea, lipsa lichidităţilor face ca societatea minieră atât de râvnită să se găsească într-o situaţie fără precedent, apelând în ultimă instanţă la trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic, cu 75% din salariu. 
 “Dar aceasta poate fi doar o rezolvare de moment. Trebuie să gândim soluţii pentru viitorul pe termen mediu şi lung pentru întreg sistemul energetic din Oltenia. Şi pentru asta e absolut necesar să ne aşezăm la masă împreună - partenerii din coaliţie, administraţiile, sindicatele”, spune deputatul Militaru. El consideră dezinteresul social-democraţilor gorjeni faţă conjunctura economică în care se află unităţile miniere şi energetice drept sfidare la adresa celor care le-au dat voturile : “ Este de-a dreptul sfidător pentru toţi gorjenii faptul că singura preocupare a partenerilor noştri de coaliţie este numirea şefilor de instituţii şi campania electorală…”. 

 Militaru critică PSD Gorj

 Mai nou, interesul liderilor PSD Gorj vizează într-adevăr doar campania pentru europarlamentare şi numirile pe linie de minister, în sensul corelării culorii politice a şefului instituţiei cu cea a conducerii ministerului de resort, continuând să încalce protocolul de colaborare încheiat cu reprezentanţii PDL la începutul anului. În ceea ce priveşte găsirea de soluţii pentru bunul mers al economiei judeţului, implicarea social democraţilor nu se manifestă în nici un fel.
 Nu este prima dată când Militaru avertizează membrii coaliţiei din Gorj că neînţelegerile dintre PSD şi PDL nu fac nici un bine economiei judeţului. La finalul lunii martie, el a luat atitudine în plenul Parlamentului faţă situaţia politică înregistrată la nivelul Gorjului, solicitând intervenţia urgentă a conducerilor celor două partide pentru deblocarea negocierilor dintre partenerii de coaliţie şi îndeplinirea obiectivelor asumate prin Parteneriatul pentru România. Declaraţia politică a parlamentarului l-a obligat atunci pe liderul social democrat Florin Cârciumaru, să recunoască public că organizaţia sa îşi dorea cu ardoare conducerea mineritului din Gorj, nexplicând totuşi opiniei publice şi motivele. Deşi între timp, PSD a renunţat la guvernarea SNLO, amintindu-şi probabil de girul acordat conducerii catastrofale a lui Davidoiu, în timpul alianţei cu PNL, nici nu se pune problema reluării negocierilor cu actualii parteneri de guvernare la nivel local. Pentru găsirea soluţiilor de ieşire din criză a societăţii miniere şi a celor două complexe energetice îşi bat capul doar conducerea acesteia, sindicatele miniere şi parlamentarii PDL. Existenţa celor trei unităţi, de sine stătătoare, este grav ameninţată şi ameninţă la rându-i existenţa economică a judeţului. 
 Crearea unei structuri organizatorice comune ar reduce considerabil preţul energiei produse, sporind competitivitatea pe piaţa energiei şi restabilind importanţa economică a Gorjului. Dar iniţiativa trebuie atent gândită şi susţinută, iar pentru asta e nevoie de renunţarea în primul rând la orgolii. Altfel, un al treilea va avea de câştigat, conform adevărului grăit de un vechi proverb românesc. În cazul de faţă, polul energetic al Olteniei, cu toate beneficiile pe care le presupune acesta, se poate muta în judeţul vecin, care a şi demarat procedura licitaţiei în vederea găsirii de investitori pentru crearea unui nou grup energetic la Işalniţa. 
  


Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: