Dian Popescu: CE Oltenia trebuie să investească la Chişcani. Motivul!

Realizarea proiectului BRUA va duce la o ieftinire a gazelor naturale în România, a spus Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Energiei. În acest context, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să finalizeze grupurile pe gaz de la Chişcani, a spus acesta. CE Oltenia şi-a propus însă să vândă grupurile cumpărate acum câţiva ani, care nu au produs până acum decât pierderi.

CE Oltenia are două grupuri pe gaze, la Brăila, care au nevoie de investiţii pentru a fi puse în funcţiune. „Complexul Energetic Oltenia are o termocentrală la Chişcani, în Brăila. Are grupuri energetice modernizate cu 50 de milioane de euro şi s-a blocat. CE Oltenia este trader la Chişcani, are 14 companii care cumpără din nodul de la Chişcani. Preţul gazelor o să scadă, iar CE Oltenia ar trebui să finalizeze investiţia de la Chişcani şi să pună grupurile în funcţiune”, a spus Dian Popescu la TV Sud. „Complexul Energetic Oltenia poate avea propriul mix energetic. Termocentrala de la Chişcani trebuie pusă în funcţiune”, a mai spus liderul ALDE Gorj, precizând că este vorba de un punct de vedere personal.

CEO vrea să vândă grupurile pe gaze

CE Oltenia a preluat termocentrala din Chişcani în 2013, ştergând datorii ale Electrocentrale Grup de 6,4 milioane de euro, făcând în plus o plată de 1,8 milioane de euro. În cei cinci ani care au trecut, termocentrala a produs doar costuri.

Din acest motiv, compania şi-a propus ca până în luna septembrie să finalizeze procesul de valorificare a termocentralei de la Chişcani - Brăila. „Cele două grupuri energetice nu au nicio şansă de funcţionare pentru următorii ani în condiţii de eficienţă economică. Astfel, se are în vedere valorificarea acestei centrale, urmare a scrisorii de intenţie transmisă de firma olandeză BUVOCA BV privind interesul în ceea ce priveşte achiziţia acesteia”, arată CE Oltenia într-un document înaintat acţionarilor.

Compania arată că, prin vânzarea centralei SE Chişcani, se au în vedere: eliminarea unei activităţi generatoare de pierderi şi obţinerea de venituri prin valorificarea activelor din patrimoniu.

Pentru a vinde centrala de la Chişcani, compania are nevoie de aprobarea Ministerului Energiei, se arată în document.

Vizualizări: 1,465

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: