Din nou, fără locuri la ATI Covid. Localitate din Gorj, la un pas de carantină!

Lucrurile se agravează pe zi ce trece în județul Gorj. Sunt raportate tot mai multe îmbolnăviri de Covid 19, municipiul Târgu Jiu este la un pas de scenariul roșu, iar comuna gorjeană Bărbătești riscă să intre în carantină din cauza incidenței de infectare care se apropie de șase cazuri la mia de locuitori. Prefectul Cosmin Pistol a făcut o radiografie a acestei situații și dă vina, cel puțin în Târgu Jiu, pe lipsa distanțării fizice mai ales în unele localuri care au fost ocupate „chiar și în proporție de 120%, nu de 30%”.

Nici la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu și nici la Spitalul Târgu-Cărbunești nu mai sunt locuri la ATI pentru pacienții infectați cu SarsCov2. Medicii sunt nevoiți să transfere bolnavii în stare gravă, care au nevoie de oxigen, la alte spitale din țară unde mai există paturi libere.

Prefectul județului Gorj, Cosmin Pistol, a atras atenția că situația devine alarmantă mai ales că, marți, de exemplu, au fost raportate 81 de infectări noi, cele mai multe cazuri înregistrate în 24 de ore, în ultimele luni de pandemie.

Cosmin Pistol are și o explicație pentru aceste infectări: „Din păcate, lucrurile nu stau bine. Astăzi (n.r. marți) au fost înregistrate 81 de cazuri. Este o situație de-a dreptul alarmantă. Am avut ValentineS Day, am avut Dragobetele, cafenele, restaurante pline. Poate că, de un an de zile, lumea s-a obișnuit. A început și campania de vaccinare și poate că lumea crede că dacă se vaccinează va scăpa de pandemie, dar uite că nu e așa”.

În plus, mulți dintre pacienții infectați care ajung în spitale au simptome grave și au nevoie de oxigen. Se analizează inclusiv posibilitatea ca localitatea gorjeană Bărbătești să intre în carantină. Acolo, rata de infectare se apropie de șase cazuri la mia de locuitori. Prefectul a transmis că inspectorii de sănătate publică au demarat acolo o anchetă ca să vadă dacă sunt focare în familii sau infecția s-a răspândit în mai multe zone din comună.

„Pacienții care ajung în spitale sunt cu forme grave și majoritatea au nevoie de oxigen. Cred că sunt cam singura autoritate care încearcă să spună ceva, că traversăm o perioadă destul de dificilă. Vom analiza dacă e nevoie să ajungem la carantină în localitatea Bărbătești. DSP va face o analiză. Am avut șansa de a nu avea localități carantinate. Ne-a ferit Dumnezeu de așa ceva. Carantinarea înseamnă restricții de intrare, ieșire din localitate. Cu adeverință vei merge la lucru sau în zone de interes urgent și cam atât. Se va circula cu o declarație. Nu am avut până acum o astfel de situație”, a declarat prefectul, la Tele3.

Cea mai mare atenție este totuși spre municipiul Târgu Jiu, unde rata de infectare se apropie de trei cazuri la mia de locuitori și sunt șanse mari ca, în curând, să se revină la scenariul roșu. Restaurantele să-și închidă, din nou, ușile. La fel, sălile de teatru ori cinema. „La Târgu Jiu, e o creștere constantă. Când ai peste 250 de cazuri în ultimele 14 zile, îți pui multe semne de întrebare. Vorbim de 120% gradul de ocupare la anumite localuri. Am atras atenția Poliției să ia atitudine”, a mai spus Cosmin Pistol.

Vizualizări: 4,581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: