”Masa Caldă”, suspendată din cauza pandemiei

Un proiect pilot care a dus la scăderea absenteismului școlar într-o comună din Gorj a fost blocat din cauza pandemiei. Vorbim de ”masa caldă” zilnică, de care beneficiau atât școlarii, cât și preșcolarii din localitatea Polovragi. Programul a fost sistat, iar acum autoritățile locale caută soluții pentru a-l relansa.

Timp de trei ani, în comuna Polovragi, școlarii și preșcolarii primeau o masă caldă pe zi. În cadrul acestui program pilot a fost amenajată o sală de mese în cadrul căminului cultural din localitate și după ore elevii luau masa aici.

Din păcate, pandemia a dus la stoparea acestui proiect pilot. ”Proiectul acesta a fost deosebit de bun pentru că am reușit să combatem absenteismul școlar și mai ales abandonul. Cei aproximativ 300 de preșcolari și elevi serveau zilnic masa de prânz la căminul cultural, acolo unde am amenajat o sală de mese. Din păcate a venit pandemia, școlile s-au închis și automat și proiectul a eșuat, dacă elevii nu au mai mers la ore. Noi am avut bani alocați pentru tot anul trecut, dar dacă masa caldă nu s-a mai dat, am redirecționat banii acolo unde aveam nevoie, mai exact la persoanele cu handicap”, a spus primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.

Pentru că proiectul pilot a avut succes la Polovragi, primarul încearcă acum să caute soluții ca să-l continue, deși nu a mai primit bani de la Guvern. ”Nu am mai avut anul acesta bani alocați pentru acest proiect pentru că începerea școlilor a fost incertă, la fel și continuarea orelor la școală. Eu îmi doresc să continui acest proiect și m-am gândit să iau legătura cu administratorii pensiunilor din zonă, să vedem dacă doresc să sponsorizeze cumva masa elevilor sau dacă le dăm acea cotă din impozit”, a mai spus Gheorghe Epuran.

În primă fază, valoarea mesei calde pentru un elev a fost 5 lei, a crescut la 7 și în ultimul an a fost 10 lei. Proiectul pilot a funcționat la Polovragi 3 ani.

Vizualizări: 1,404

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: