Ziarul Pandurul angajează redactori și reporteri. Căutăm oameni curioși să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, să scrie povești simple, dar de impact, oameni dornici să învețe o meserie în care fiecare zi e altfel. Cunoașterea Limbii Române este condiție esențială. 

Nu solicităm experiență anterioară în presă, ci doar dorința de a învăța și de a descoperi locul în care trăim. 

Dacă ești interesat să lucrezi alături de noi trimite un CV la redactia@pandurul.ro.

(închide)

Din nou împreună!

Guvernul Ungureanu nu pierde vremea în chestiunea aproape uitată a Moldovei de dincolo de Prut. La doar câteva săptămâni de la instalarea noului guvern de la Bucureşti, la Iaşi a avut loc şedinţa comună a celor două guverne româneşti de la Chişinău şi de la Bucureşti. Cei doi tineri premieri, absolvenţi ai aceleaşi Universităţi româneşti de la Iaşi, şi-au adus guvernele la aceeaşi masă dorind să dea un semnal clar lumii că deşi trăim în două state suntem acelaşi neam, iar sângele apă nu se face. Şedinţa comună a celor două guverne a avut loc cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, alegeri în urma cărora nu mai e pentru nimeni nici un dubiu că Putin va fi pentru a treia oară preşedinte. Întâlnirea la Iaşi a celor două guverne se vrea un semnal clar al celor de peste Prut că doresc un drum către Europa şi nu către Rusia de care din nefericire depind atât de mult economic. La începutul guvernării Boc a mai avut loc o astfel de şedinţă comună în cadrul căreia s-au semnat tot felul de acorduri iar de la Bucureşti s-au făcut tot felul de promisiuni care mergeau de la construirea infrastructurii până la aprovizionarea cu energie şi combustibili.

Din păcate criza mondială în care am fost şi noi angrenaţi a făcut aproape imposibilă concretizarea vreuneia din promisiunile economice. Orientarea clară a Chişinăului către Europa l-a scos din minţi pe Voronin care a ieşit în stradă cu acoliţii săi comunişti acuzând premierul Vlad Filat de trădare. Dacă te gândeşti că în mintea lui Chişinăul nu are altă opţiune decât către Moscova atunci omul are dreptate şi demersul lui Filat este o trădare faţă de înaltele idealuri ale lui Voronin. Din nefericire problema transnistreană nu s-a rezolvat, iar ajutorul întrevăzut în demersurile cancelarului Merkel în rezolvarea acestei chestiuni s-a pierdut undeva pe drumul european devenit aproape impracticabil de gropile lăsate de Grecia, Portugalia şi Italia. Cu Putin la cârma chestiunilor ruseşti este greu de crezut că Transnistria va deveni altceva decât ceea ce este acum adică aceeaşi Mărie cu un alt preşedinte.... Duritatea cu care a acţionat Putin ca preşedinte în toate problemele delicate din fostul spaţiu sovietic unde Rusia are interese lasă puţine şanse de rezolvare amiabilă a chestiuni transnistrene. Este ştiut faptul că el nu agreează vecinătatea Rusie cu NATO, lucru care s-ar întâmpla dacă Moldova de dincolo de Prut ar îndrăzni să spere o abordare NATO sau o încercare de intrare în  Europa. Probabil că Moldova de dincolo de Prut este condamnată să rămână un tampon între cele două lumi cu interese atât de diferite. Faptul că nici acum nu are un preşedinte după atâtea încercări disperate mă face să cred că Moscova nu doarme niciodată....

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: