Director CE Oltenia: Fără un nou ajutor, societatea ar muri!

Odată implementat, planul de restructurare va ajuta Complexul Energetic Oltenia să scape de o greutate importantă de pe umeri. Certificatele de dioxid de carbon care sunt tot mai scumpe ar fi imposibil de achiziționat în lipsa unui ajutor. La fel cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Este știut că, dacă nu ar cumpăra aceste certificate, compania ar risca falimentul, din cauza datoriilor, a amenzilor uriașe pe care le-ar primi pentru neplata certificatelor, dar și a pierderii autorizației de mediu.

Odată ce vor fi construite parcurile fotovoltaice, și emisiile de dioxid de carbon vor fi mai reduse. Implicit, costurile cu certificatele de CO2 vor fi mai mici. „Ne dorim să facem un mix energetic, unde amprenta de CO2 e mai mică, costurile cu certificatele de CO2 sunt mai mici. Cea mai mare parte și a ajutorului de stat, a banilor care vin ca ajutor de stat se duc pe aceste certificate. Pentru investițiile noi, vrem să accesăm fonduri de modernizare și investițiile pentru activele existente le facem cu surse 100% din cadrul companiei”, a spus managerul companiei, Daniel Burlan.

Burlan a admis că, fără un nou ajutor, compania nu ar putea cumpăra aceste certificate și, anul viitor, ar fi riscat închiderea. „Finanțarea înseamnă modernizarea excavatoarelor, a grupurilor energetice, asta înseamnă cofinanțarea noastră. Tot ce înseamnă investiții în activele existente. Dacă nu ar exista acest ajutor de salvare, societatea ar muri, nu ar avea posibilitatea să se conformeze în aprilie, anul viitor, și astfel ar intra în faliment. În cazul în care nu vom accesa acest ajutor, neconformarea atrage penalități de 100 de euro pentru fiecare certificat de CO2 neachiziționat. Asta înseamnă falimentul societății. E bine că am pornit pe acest plan de restructurare și am toată convingerea că va fi un succes”, a mai explicat Burlan, la Gorj TV.

Ajutorul de stat se ridică la 1,3 miliarde de euro pentru următorii cinci ani.

Vizualizări: 2,859

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: