Director condamnat pentru penalităţile plătite SNLO

Pensia nu va mai fi deloc așa cum și-o imagina un fost director din cadrul CET Arad, pe care procurorii anticorupție l-au acuzat că a încheiat un contract în defavoarea societății pe care o conducea în urmă cu aproape un deceniu și care favoriza, de fapt, fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia. Era perioada în care facturile pentru cărbunele livrat se achitau greu, iar foștii șefi din minerit încercau să obțină penalități de la beneficiarii lor pentru a recupera din valoarea de piață a mărfii livrate.

Fostul director executiv comercial Adrian Nicolae Ghilea a fost însă de acord cu penalități mai mari decât ar fi fost cazul, apreciază anchetatorii și instanța, iar asta i-a adus acum condamnarea, el trebuind să suporte și prejudiciul de aproape 7 milioane de lei pe care l-ar fi cauzat termocentralei din Arad.
„Condamnă pe inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, fără antecedente penale, la: 3 ani şi 2 luni (trei ani şi două luni) închisoare, pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale. (…) Admite acţiunea civilă exercitată de SC Centrala Electrică de Termoficare Arad SA... şi obligă pe inculpat să plătească acestei societăţi, suma de 6.847.861,81 lei”, se arată în decizia instanței, care nu este una definitivă. Magistrații îl obligă însă pe inculpat nu doar să suporte despăgubiri de 6,8 milioane lei, ci și cheltuieli judiciare de 1500 de lei către statul român.
La finalizarea cercetărilor penale, în primăvară, DNA comunica faptul că Ghilea a fost de acord în 2007 cu o clauză suplimentară la contractul de livrare a cărbunelui, aceasta stabilind penalități suplimentare față de cele stabilite în contractul inițial, de aici și valoarea prejudiciului pe care fostul director trebuie să o suporte acum. „La data de 13 februarie 2007, inculpatul Ghilea Adrian Nicolae, în calitate de director executiv comercial al SC CET Arad SA, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și a reglementărilor interne ale societății, a încheiat și semnat un act adițional la un contract de furnizare lignit prin care se stabilea că, pentru livrările neachitate la termen, prețul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deși în documentul inițial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalități de 0,1%/zi de întârziere în funcție de valoarea facturii neplătite. Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar și în cazul unei imposibilități obiective), furnizorul să calculeze și să factureze prețuri „reactualizate” pentru cantitățile de lignit livrate. Activitatea infracțională derulată de inculpat a condus la producerea în dauna SC CET Arad SA a unui prejudiciul total de 6.847.861,81 lei, precum și la asigurarea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea furnizoare a cărbunelui”, conform DNA.

Vizualizări: 1,720

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: