Director din minerit, condamnat cu executare în Săptămâna Patimilor

Daniel Antonie, fostul director al Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost condamnat definitiv chiar în Săptămâna Patimilor. Acesta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul achizițiilor supraevaluate.

Fostul director a fost condamnat la 3 ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de un an, reprezentând o treime din pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe care Antonie a primit-o, în 2018, în dosarul „Bani pentru Medințu”. 

„În baza art. 297 C.p. (7 acte materiale) condamnă pe inculpatul Antonie Daniel, la pedeapsa de 3 ani închisoare. Constată că infracțiunea dedusă judecății este concurentă cu infracțiunea pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere prin sentința penală nr. 210 din data de 14.11.2017 a Tribunalului Gorj, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1779 din 18.12.2018 a Curţii de Apel Craiova. În baza art.97 alin.1 C.p.p dispune anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere și dispune ca inculpatul Antonie Daniel să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1 an (...), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă de 4 ani închisoare în condiţiile art.60 C.p.”, se arată în minuta Curții de Apel Craiova.

În același timp, judecătorii au încetat procesul penal faţă de SC TFR TEMINVEST SRL, ca urmare a intervenirii radierii: „Înlătură obligarea SC TFR Teminvest SRL de la plata în solidar cu inculpaţii Antonie Daniel, Ghimiş Vasile, Giurcău Daniel Sever şi Temelie Florin a sumei de 72.961 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii calculate conform Codului de procedură fiscală, către partea civilă SC Complexul Energetic Oltenia SA.”

Acuzațiile

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul CE Oltenia, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme controlate de inculpații Giurcău Daniel Sever și Temelie Florin, la prețuri supraevaluate, chiar de 6-7 ori, a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 truse sanitare de prim ajutor. Prejudiciul a fost estimat la 415.000 de lei.

Fostul director economic Vasile Ghimiș a rămas cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani. „În baza art.67 alin.2 C.p aplică inculpatului Ghimiş Vasile şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o durată de 3 ani”, a decis Curtea de Apel Craiova.

Oamenii de afaceri Daniel Sever Giurcău și Florin Temelie au primit câte 2 ani și 6 luni de închisoare și, respectiv, 2 ani de închisoare, pedepsele fiind cu suspendare.

Vizualizări: 13,807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: