Directori şi lideri sindicali, printre miile de concediaţi de la CE Oltenia

Scandal ieri între administraţia şi sindicatele din Complexul Energetic Oltenia. Compania a prezentat liste cu aproape două mii de persoane care vor fi concediate la 1 iunie, din totalul de 2.133. Pe liste nu sunt doar pensionabili, ci şi persoane care mai au mult până la pensie. Liderii de sindicat vor cere explicaţii pentru nerespectarea criteriilor de selecţie a celor care vor fi disponibilizaţi. Dar pe lista cu cele 1.964 de persoane identificate sunt şi foşti şi actuali directori ai companiei aflaţi în pragul pensiei, inclusiv unii care au mai luat plăţi compensatorii în trecut. Cei mai mulţi pe listă sunt muncitorii calificaţi. Următoarea întâlnire are loc marţi, după care oamenii vor primi înştiinţarea că vor fi daţi afară începând cu 1 iunie.

Directorul de la Departamentul de relaţii de Muncă din CE Oltenia, Ion Ruşeţ, a declarat ieri, înainte de întâlnirea cu sindicatele că listele vor fi gata marţi şi că persoanele au fost selectate în urma discuţiilor între partenerii sociali şi directorii de unităţi: „Listele sunt pe final, probabil vor fi gata în câteva zile. Partenerii noştri de dialog vor avea cunoştinţă de lista finală la nivel de complex energetic. La nivelul subunităţilor s-a discutat cu sindicatele, directorii au discutat cu sindicatele să facă lista în aşa fel încât să se respecte criteriile stabilite“.

Încă de pe acum este evident că această listă concepută fără să respecte înţelegerea cu sindicatele va produce noi tensiuni. Pe lista concediaţilor se regăseşte şi Corneliu Gîrjoabă, dar şi fiul acestuia Gabriel Gîrjoabă. Fostul director de la Turceni se aştepta să fie trecut pe lista de concediaţi. El îndeplineşte criteriile de pensionare, dar susţine că este preşedinte de sindicat şi nu poate fi dat afară.  

Personalul în cursa de plasare.... în şomaj

De la 1 iunie vor pleca acasă 2.133 de angajaţi de la termocentralele din CE Oltenia, cariere, perimetrul Seciurile, Chişcani şi Unitatea de Închidere şi Conservare Motru. Dar pe listă nu sunt doar cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare, ci şi persoane care au cauzat probleme până acum. Pe listă se găsesc şi o mare parte din angajaţii în curs de plasare de la Turceni. Aceştia nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, dar nici nu ştiu ce criterii au avut în vedere cei din conducere. Dănuţ Stegărescu, angajat la Turceni, a declarat că ar fi aflat că e pe listă. „M-a sunat cineva şi mi-a spus. Suntem mai mulţi, deşi nu îndeplinim condiţiile de concediere. Nu ştim ce criterii au avut în vedere, dar o să ne interesăm. Vom vedea despre ce este vorba şi probabil o să rezolvăm în instanţă“, a declarat Dănuţ Stegărescu. Acesta, dar şi alţi colegi de la Turceni au intrat în grevă japoneză la finalul anului trecut după ce stătuseră 7 luni degeaba, fiind trecuţi în condica „personalului în curs de plasare“. Dintre cei care au protestat atunci se regăsesc pe listă şi Constantin Nănuţ, Viorica Hatără, Ileana Sfia, Ion Turcitu sau Florea Popescu. 

Directorii de pe lista neagră

Dar pe lista cu disponibilizaţi sunt şi foşti directori din CE Oltenia. Fostul director al Diviziei Miniere, Vasile Ogârlaci, părăseşte compania de la 1 iunie. La fel şi Ion Vulpe, fost director şi acum consilier al directorului general Laurenţiu Ciurel, fostul director din minerit Corneliu Boldor, Mircea Mezinca sau actualul şef de la Turceni, Corneliu Diţescu.

Preaviz va primi şi Moise Matyas, care s-a aflat până de curând în echipa lui Laurenţiu Ciurel. Şi Alexandru Braia, fostul director de la Cariera Peşteana, va primi păţi compensatorii şi venit de completare. Pe listă mai apare şi consilierul judeţean al PSD Nicolae Cilibiu, fostul deţinut politic Constantin Ţăpuş, fost lider PDL de la Turceni Ion Biriboiu sau liderul sindical Petre Bejinaru.

Liderul sindical Dan Pîrvulescu a declarat că lista nu este corectă şi oricum avea dubii că vor fi respectate criteriile de selecţie. Totodată, acesta se întreabă de ce lipsesc de pe listă persoane care sunt în pragul pensionării şi în plus au mai mult şi altă dată plăţi compensatorii, aşa cum sunt directorii Ion Răuţ şi Aurel Medinţu.

DREPTURI

Angajaţii CE Oltenia care părăsesc compania de la 1 iunie vor primi între 2 şi 6 salarii compensatorii şi venit de completare pentru doi ani de zile. Asta în cazul în care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Dar pe listă sunt şi persoane care nu le îndeplinesc astfel că probabil ele vor încasa şase salarii.

Vizualizări: 2,475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: