Directorii de şcoli, instruiţi de inspectorii de la ITM

Directorii şcolilor din judeţ au luat lecţii de securitate în muncă de la reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj. Lipsa instruirii corespunzătoare a angajaţilor din sistem pe baza unei tematici aprobate de conducerea unităţii a avut consecinţe grave în rândul elevilor gorjeni. În ultimii trei ani au fost înregistrate trei accidente de muncă în cadrul şcolilor din judeţ, accidente unităţilor şcolare soldate cu patru victime, din care două persoane au decedat.

„Şi în cazul dumneavoastră am început să avem accidente de muncă şi am constatat că sunt foarte multe neconformităţi în învăţământ. Din accidentele înregistrate în ultimii ani, majoritatea au fost de circulaţie, dar am avut şi o situaţie în care o femeie de serviciu ş-a rupt un picior după ce a căzut de pe un scaun. Respectiva femeie urcase scaunul pe masă pentru a spăla geamurile. Accidente de muncă pot fi atât în atelierele şcolare, dar se pot întâmpla accidente de muncă ce sunt şi accidente de circulaţie şi pe traseu, de la şcoală până acasă“, a menţionat Simona Dumitraşcu, director adjunct în cadrul ITM Gorj. Pentru a evita aceste accidente care pot avea efecte nefaste, la nivelul unităţilor trebuie desemnaţi lucrători care să se ocupe de activitatea de securitate şi sănătate în muncă. „În unităţile şcolare în care sunt peste 50 de angajaţi trebuie să organizaţi un comitet care trebuie să se întâlnească cel puţin trimestrial şi să discute problemele din punctul de vedere al securităţii în muncă. Din comitet vor face parte reprezentanţi ai conducerii şi ai sindicatului“, explică Simona Dumitraşcu. Mai mult decât atât, fiecare angajat, cadru didactic sau personal auxiliar, trebuie să fie instruit pe baza unei tematici aprobate de conducerea unităţii, să realizeze evaluarea riscurilor, un plan de prevenire şi protecţie şi să se acorde echipamentul individual de protecţie acolo unde este cazul.

Amendaţi dacă nu sunt controlaţi de doctor

Directorii de şcoli s-au ofuscat atunci când au auzit de controlul medical, pentru care, de nenumărate ori aceştia îl plătesc din buzunar. Iar pentru a nu mai da bani, profesorii preferă să vină în faţa elevilor şi dacă nu au trecut pe la medic. „Să efectuaţi controlul medical al tuturor angajaţilor, anual, prin medic de medicina muncii. Medicul de medicina muncă va elibera o fişă de aptitudini în care scrie că este apt sau inapt pentru activitatea desfăşurată. Controlul medical trebuie să îl plătească unitatea şcolară, de angajator, în nici un caz de angajat. În cazul în care nu îşi fac controlul medical, profesorii vor fi sancţionaşi cu amendă de până la 8000 lei“, i-a avertizat Simona Dumitraşcu.

Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: