Dispariţia satului gorjean Runcurel, analizată de Avocatul Poporului

Exproprierea locuitorilor din satul Runcurel, județul Gorj, în vederea deblocării şi extinderii carierei Jilț Nord, a ajuns în atenția Avocatului Poporului și a asociațiilor APADOR-CH și GREENPEACE România. Organizaţiile de mediu au reuşit să aducă acest caz inclusiv în atenţia presei internaţionale. Un sat întreg va dispărea de pe faţa pământului, cazuri similare fiind şi în trecut în Gorj.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a discutat luni cu Maria Nicoleta Andreescu și Dan Mihai, reprezentanți ai Asociației APADOR-CH, precum și cu Ionuţ Ceprega, reprezentant al Asociației GREENPEACE.
Reprezentanții asociațiilor neguvernamentale au semnalat Avocatului Poporului situația locuitorilor din satul Runcurel, județul Gorj, care vor fi expropriaţi, fiind despăgubiţi numai pentru terenurile pe care le dețin, fără să se aibă în vedere casele în care aceștia locuiesc și gospodăriile lor. A fost prezentată Hotărârea de Guvern nr. 960/2015 privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național 'Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit'.
Situația a fost semnalată Avocatului Poporului și printr-o petiție, depusă în 8 iunie 2016, în care s-a arătat că 'peste 130 de familii din sat așteaptă de anul trecut din decembrie să fie evacuate de pe proprietățile lor, fără a fi însă despăgubite just, astfel încât să-și poată continua viețile în altă parte. O parte dintre locuitorii satului locuiesc în acest moment în case situate pe terenuri care nu le mai aparțin de drept. Perspectiva strămutării satului în comuna vecină, Telești, un proiect vechi de câțiva ani menționat în mai multe documente oficiale, este azi cel puțin incertă, dacă nu de-a dreptul imposibilă'.
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a stabilit împreună cu membrii delegației ca reprezentanții asociațiilor neguvernamentale să transmită toate documentele privind situația cetățenilor din satul Runcurel. Victor Ciorbea a adăugat faptul că acest caz va fi analizat cu prioritate, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Vizualizări: 1,530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: