Disperare la Peşteana

Circa 20 de gospodării şi zeci de terenuri au fost inundate la Peşteana. Prin sat toţi localnicii care aveau case pe partea cu Jiul erau ieri la fel de supăraţi, deşi sunt câteva sute de metri de la locuinţele lor până la albia râului. Ţăranii au tot sperat ca ploile să se oprească şi necazul să nu vină peste ei.

Localnicii din Peşteana s-au trezit cu apa în gospodării, fără ca, înainte, cineva să le fi spus ceva despre creşterea debitului râului. "Nu mai ştiu ce să fac, nu mai pot să suport situaţia asta pentru că de fiecare dată când plouă mult la munte toată apa ajunge la mine în curte. Nu mai ştiu încotro s-o apuc. Sunt două stăvilare de făcut ca să fie evitată situaţia asta şi nu le face nimeni de ani de zile. Am caii în grajdul ăla de e în mijlocul apei şi nici nu pot să-i scot de acolo ca să-i salvez pentru că, ştiţi şi dumneavoastră, probabil, caii se sperie la apă. Nu mă ajută nimeni ca să trec peste problema asta. Lemnele astea au ajuns aici de la gospodăria lui fiu-meu, care e două case mai sus. La el e la fel de jale ca la mine, nu mai are nici el nutreţ pentru animale, apa e peste tot şi problema asta se repetă în fiecare an, că ne-a scos din minţi", spunea ieri Grigore Macriş.

„Nu ne ia nimeni pe noi în calcul“

"Nu ne ia nimeni pe noi în calcul. Am fost inundaţi toată viaţa şi aşa o să fim şi mai departe, deşi de promis ne-au tot promis. Sunt acte făcute la Ministerul Mediului, la Prefectură, la Consiliul Judeţean, că a fost vecinul ăsta, Macriş, s-a dus săracul peste tot şi tot degeaba. Data trecută la inundaţii ne-au dat nişte şpray-uri. Nu ne-au spus ce să facem cu ele. Nouă ne trebuia apă şi mâncare că aveam apa în casă de un metru. Ce să facem noi cu şpray-urile, ne-am întrebat până în ziua de azi şi tot nu am aflat? Le-am aruncat şi norocul nostru că ne-au mai ajutat rudele ca să trecem peste necazurile de atunci", spune Ana Ciocioi, o bătrână neputincioasă.

Audienţă la primar

Supăraţi că nimeni nu-i ajută, o parte dintre aceştia au mers la primarul comunei Bâlteni pentru a i se plânge că au fost inundaţi şi anul acesta. Unii dintre ei erau dispuşi la muncă voluntară, numai să ştie că la anul apa nu vine iarăşi peste ei. "Nu avem şi noi pe unul care să fie în fruntea trebii şi să vină să ne zică o soluţie. Mergem noi cu târnăcoapele şi săpăm dacă e cazul, ne ducem cu lopata, facem muncă voluntară, numai să facem în aşa fel încât să vină apa peste noi", spunea un sătean. Edilul i-a asigurat pe păgubiţi că autorităţile lucrează la un proiect prin care revărsarea râului în gospodăriile lor ar urma să fie oprită, dar de abia de anul viitor.

„Este o problemă pe care şi eu am moştenit-o aici la primărie. E veche de 40 de ani şi o cunosc foarte bine. M-am interesat şi eu ce putem face, am discutat cu unii cu alţii şi vă pot spune că se lucrează la rezolvarea ei. Cu răbdarea treci marea, iar asta e o problemă care se rezolvă cu răbdare. Dacă veţi întreba al cui e sectorul acesta de Jiu veţi vedea că nu veţi găsi un administrator şi de aici sunt şi problemele astea", spunea edilul. Vasile Vlădoiu.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: