Disponibilizaţii de la CE Turceni primesc mâine preavizele

Complexul Energetic Turceni a definitivat aseară lista cu cei 220 de angajaţi ai săi care mâine vor primi preavizele pentru desfacerea contractelor individuale de muncă. Sindicatele şi administraţia au analizat fiecare caz în parte şi, după zile întregi de discuţii, au reuşit să încheie lista cu cei care, de Paşte, vor intra în programul de prepensionare. Treizeci de persoane au scăpat însă de şomaj, cel puţin pe moment, pentru că sumele de bani de care dispune complexul pentru acordarea plăţilor compensatorii sunt limitate.

Pentru salariaţii care îşi vor pierde locurile de muncă, ziua de azi şi cea de mâine sunt ultimele în care aceştia mai vin la serviciu în mod obligatoriu pentru că, de poimâine, pentru ei prezenţa nu mai este obligatorie. Directorul general Octavian Graure spune că administraţia şi sindicatele au făcut analize detaliate pentru ca reducerea de personal de acum să aibă efecte pozitive asupra unităţii. Asta înseamnă că, pe lângă persoanele care sunt în vârstă şi sunt aproape de pensionare, pe lista cu disponibilizaţi se regăsesc şi angajaţi ale căror slujbe dispar din schemă odată cu includerea CE Turceni în viitoarea Electra.

Toate cărţile de muncă ale celor care mâine primesc preavizele vor fi verificate azi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, pentru a se calcula apoi sumele compensatorii pe care unitatea le are de achitat. Directorul general afirmă că CE Turceni are la dispoziţie, din bugetul propriu, suma de 10,8 milioane lei pentru a achita plăţi compensatorii către viitorii disponibilizaţi. Suma respectivă nu va putea fi depăşită, în funcţie de vechimea fiecărui angajat şi de plăţile compensatorii la care aceştia au dreptul existând posibilitatea ca numărul viitorilor disponibilizaţi să fie mai mic de 220.

Treizeci de persoane au scăpat de disponibilizare

"Noi stabilisem iniţial 250 de salariaţi, dar, după discuţiile cu sindicatele şi calculele preliminare pe care le-am făcut, am finalizat o listă cu 220 de persoane, care, de asemenea, poate suferi modificări. Cifra nu va fi mai mare, dar mai mică poate să fie pentru că dacă vom observa că plăţile compensatorii totale pe care le avem de achitat sunt mai mari de 108 miliarde lei vechi, atât cât e în bugetul nostru alocat, automat vom reduce lista celor care sunt trimişi acasă în baza acelui plafon. De data aceasta nu a mai fost o reducere de personal pe bază de cerere, deşi au fost persoane care şi-au manifestat interesul pentru aşa ceva. Şi mai vreau să spun că nimeni nu pleacă acasă decât pentru că, în continuare, cererea de energie pe piaţă rămâne scăzută, şansa noastră de redresare numindu-se Electra şi eventuale viitoare contracte de export", declară Graure.

Lista, finalizată astăzi

Ultimele modificări la lista cu cei 220 de viitori disponibilizaţi vor fi făcute la sfârşitul acestei zilei, mâine persoanele respective urmând să primească preavizele pentru desfacerea contractelor individuale de muncă. Ulterior, salariaţii respectivi vor avea la dispoziţie 20 de zile lucrătoare pentru a-şi face lichidările administrative la locul de muncă, timp în care pot sau nu să se prezinte la serviciu. Octavian Graure afirmă că reducerile de personal de acum sunt făcute în contextul reducerii cererii de cărbune şi energie, unitatea având pe stoc peste 800.000 de tone de lignit, o cantitate mai mare decât cea existentă la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. CE Turceni a disponibilizat şi în toamna anului trecut 150 de salariaţi, unitatea fiind inclusă prin hotărâre de guvern în viitoarea companie energetică regională Electra, alături de SNLO, complexurile energetice Rovinari şi Craiova, precum şi Nuclearelectrica şi o parte din Hidroelectrica.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: