Dispute pe negocieri. Cine discută drepturile salariaţilor!

Reprezentativitatea Federaţiei Naționale Mine Energie (FNME) va fi atacată de Constantin Creţan, lider de sindicat din partea Federației Univers, a anunțat chiar el la Radio Infinit. Interesant este că și participarea lui Crețan la comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă (CCM) este pusă în discuţie. Nu se știe câți membri de sindicat are Crețan, dar problema pe care o pun unii este că el nu mai este angajat al CE Oltenia, dar este apărător al minerilor.

Problema reprezentativităţii FNME este și de data aceasta subiect de discuție. Constantin Crețan spune că FNME nu mai are reprezentativitate pentru că nu are 7% din angajaţii din acest sector, ceea ce ar însemna 9.000 de oameni, după calculele acestuia. „Voi face acţiune în instanță pentru anularea reprezentativităţii FNME pentru că nu are numărul necesar de membri pentru ramura de activitate“, a declarat Constantin Crețan la Radio Infinit.
Dan Pîrvulescu, președintele FNME, susține că federația are tot ce-i trebuie pentru a participa la negocieri, având peste 10 mii de membri. Mai mult, pe 20 ianuarie, FNME a obținut reprezentativitate și pe sectorul Industrie extractivă. „Am luat-o formal pentru că avem sindicate unice la Abrud și uraniu. Dar am luat-o ca să avem. Iar reprezentativitatea la ramura energie electrică, petrol și gaze o avem de pe timpul lui Laurenţiu Ciurel. Mi-o contestă mie Crețan... Trebuie să ai 7% pe numărul total de salariați pe ramura respectivă. Noi avem undeva la 10%. Nu știu Energetica dacă mai are, dar eu nu sunt Crețan să-i atac. Dar poate au decizie judecătorească cum avem și noi, cum au și alții“, a declarat Dan Pîrvulescu.
Comisia de negociere va fi formată din șapte membri de la Univers, cinci de la FNME, unul de la Petrom și unul de la Energetica și patru pe partea de secretariat. De la Univers participă: Gabriel Căldărușe, Gabriel Bălăceanu, Adrian Marciuc, Eugen Iovan, Jan Popescu, Ion Vîlceanu și posibil Constantin Crețan. De la FNME Dan Pîrvulescu, Constantin Mitrescu, Cristian Lădaru, Nelu Roșca și Nicolae Bădiță. De la Petrom Gela Ionescu și de la Energetica Paul Constatinescu.

Vizualizări: 1,652

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: