Bani pentru închiderea unor mine în bugetul pe 2017

Ministerul Energiei va primi în acest an de la bugetul de stat o sumă de 205,8 milioane de lei, cu 53% mai mică decât execuția preliminată a anului trecut, potrivit proiectului de buget pe 2017, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP). În buget au rămas totuşi cele 200 de milioane de lei pentru închiderea a două mine de huilă, bani care nu au fost cheltuiţi anul trecut.
Suma de 200 de milioane de lei destinată închiderii a două mine de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a rămas neutilizată la sfârșitul anului bugetar 2017 și se va utiliza în acest an cu aceeași destinație. "Suma de 200.000 mii lei (200 de milioane de lei - n.r.) se transfera în primele 5 zile lucrătoare de la aprobarea legii bugetare de către Ministerul Energiei întru-un cont de venituri ale bugetului de stat", se arată în documentul menționat.
La capitolul "Priorități strategice pe termen mediu ale ordonatorului", în document se menționează menținerea ciclului nuclear integrat în România (managementul apei grele și exploatarea/procesarea/rafinarea uraniului), Programul privind dezvoltarea suportului tehnic național și cooperarea internațională pentru energie nucleară, precum și Planul Național de Investiții. Din Planul Naţional de Investiţii are de primit bani şi Complexul Energetic Oltenia, dar sumele nu au fost deblocate anul trecut, în ciuda promisiunilor ministrului Victor Grigorescu.
Totodată, proiectul de buget precizează faptul că Ministerul Energiei a fost autorizat să acorde un ajutor de stat pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului de 62 de milioane de lei, din care 47,2 milioane de lei s-au dat anul trecut, urmând ca restul de 14,8 milioane de lei să fie alocați în 2017.
Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018-2020, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, arată că proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe o creștere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB și o inflație medie anuală de 1,4%.

Vizualizări: 1,989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: