Distracţia este necesară pentru sănătatea psihică

Distracția ne îmbunătățește viața în nenumărate moduri care au fost demonstrate de-a lungul timpului de oamenii de știință. Specialiștii ne avertizează că distracția joacă un rol crucial în sănătatea mintală a fiecărui individ şi este necesară tuturor.

Deși poate părea un răsfăț sau o întreprindere trivială, distracția e un element foarte important al dezvoltării și sănătății noastre mintale. Distracția e definită ca timp petrecut în mod voluntar, făcând lucruri care nu au legătură cu munca sau responsabilitățile noastre. Persoanele care se distrează în mod regulat au un nivel de satisfacție ridicat în legătură cu viața lor, o funcționare fizică și psihologică mai bune decât cei care nu includ distracția în rutina zilnică. Distracţia ne protejează de evenimentele stresante, pe care le tolerăm mai ușor şi are un efect marcat asupra depresiei.

Activități distractive pe care le puteţi încerca:

1. Dansul: Terapia prin dans a îmbunătățit calitatea vieții și bunăstarea participanților la un studiu și a redus simptomele de anxietate sau depresie. Dansul, ca terapie sau ca hobby, are un efect benefic asupra organismului prin mai multe mecanisme.

2. Râsul: Poate suna simplist, dar râsul e la îndemâna oricui și are efecte extraordinare asupra sănătății fizice și psihice pentru că relaxează corpul și eliberează tensiunea. Râsul este şi un antidot pentru emoții negative precum furie, tristețe sau frică şi contribuie la o atitudine optimistă, care reduce stresul sau anxietatea cauzate de situații dificile. Pentru a râde mai mult, începe prin a zâmbi, acesta fiind primul pas către o doză sănătoasă de râs. Uită-te la comedii, mergi la show-uri de stand-up, joacă-te cu copii și animale, fă glume, pentru a crea mai multe oportunități pentru a râde.

3. Sportul în echipe: Sportul este consacrat ca o sursă importantă de beneficii pentru sănătatea noastră, atunci când e practicat ca un hobby fiind o ocazie de a practica mișcare și de a ne relaxa, fără presiunea rezultatelor. Cu atât mai mult, spre deosebire de mișcarea individuală, experiența e mai distractivă pentru că echipa înlesnește senzația de comunitate și coeziune, favorizează formarea de legături cu coechipierii, iar emoțiile pozitive sunt sporite de grup, în timp ce acelea negative devin mai ușor de suportat datorită sprijinului celor din jur. Opțiunile sunt și ele foarte multe: de la fotbal, cel mai popular sport din România, la volei, handbal, sau baschet.

4. Ieșitul cu prietenii: Singurătatea și izolarea sunt extrem de nocive pentru sănătatea mintală, putând cauza depresie, dependență, probleme de somn sau Alzheimer. Conexiunile puternice și timpul de calitate petrecut cu cei dragi au un rol protector împotriva sentimentului de alienare. Așadar, asigură-te că aloci suficient timp activităților distractive cu familia şi prietenii.

Vizualizări: 644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: