Distrugătorii lumii (ep. 1)

Artistul japonez Isao Hashimoto a realizat un video cutremurător, deși extrem de simplu: pe o hartă desfășurată a Pământului, a punctat fiecare explozie nucleară care a avut loc, de la începutul ”proiectului Manhattan” până în zilele noastre. Fiecare secundă din clipul lui Hashimoto reprezintă o lună. Exploziile încep răzleț, dar se intensifică pe măsură ce și alte țări descoperă tehnologia. În cele 12 secunde corespunzătoare anului 1962, punctele luminoase de pe harta globului se aprind ca instalația de pom: 140 de teste nucleare au avut loc doar în acel an. Din 1998 încoace, doar Coreea de Nord a mai testat arme nucleare, două bucăți. Dar asta nu înseamnă că s-a terminat. Poate fi doar liniștea de dinaintea furtunii. O furtună care de data asta nu ne va mai ierta. Dar cum a început totul?

În 1942 a pornit proiectul Manhattan, ca o încercare a americanilor de a produce arma care le poate câștiga războiul. Avea să fie arma care să-l termine. În vara lui 1945, două tipuri de bombă atomică erau gata: una cu mecanism simplu, pe bază de uraniu, alta mai complexă, pe bază de plutoniu și care avea ca principiu de funcționare implozia, nu explozia. A doua necesita testare, pentru că specialiștii puteau doar să presupună cum se va manifesta. Așadar, pe 16 iulie 1945, la ora 5 dimineața, în deșertul New Mexico, pregătirile erau gata. Prima bombă atomică, Trinity, urma să explodeze în câteva minute. Interesant este că existau și numeroase păreri conform cărora acea bomba urma să aducă cu sine sfârșitul vieții pe Terra. Au fost respinse ca fiind exagerate și s-a continuat. Explozia a fost mai presus de cuvinte. Totuși, descrierile martorilor (cei mai apropiați aflați la doar 16 kilometri de epicentru) au variat între ”magnific, superb!” și ”îngrozitor!”. Lumina creată în noapte a depășit-o de 4-5 ori în intensitate pe cea produsă de soarele la amiază. Geamuri s-au spart și la 300 de kilometri depărtare, de la unda de șoc. O femeie oarbă aflată la 150 de kilometri distanță se pare că l-ar fi întrebat pe soțul ei: ”Ce este lumina asta superbă?”. Cât despre oficiali, și declarațiile lor au fost consemnate de istorie. Imediat după ce ciuperca atomică s-a înălțat, directorul proiectului, Robert Oppenheimer, a zis: ”Acum suntem toți niște ticăloși”. După care, cu glas scăzut, a citat dintr-o scriptură hindusă: ”Acum am devenit Moartea, distrugătorii lumii.”

De notat că, la data primul test, Germania Nazistă capitulase deja. Deși scopul proiectului Manhattan era să creeze bomba atomică înainte ca nemții să reușească asta, acesta a continuat și după înfrângerea Germaniei. În total, pe Pământ au explodat 2055 astfel de bombe, dintre care doar două au fost folosite cu scop ofensiv (una pe bază de uraniu, cea de la Hiroshima, cealaltă pe bază de plutoniu, cea de la Nagasaki). Dacă numărul de bombe folosite în război, ca acestea două, ar fi depășit chiar și 1% din totalul testelor, eu n-aș mai fi fost aici să vă povestesc și nici voi să citiți. De fapt, nimeni n-ar mai fi fost aici. (va urma)

www.mantzy.ro

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: