Doar trei candidați la o primărie de oraș din Gorj. Reacție: “Democrația este zero”

Doar trei partide din Gorj și-au pus candidat pentru funcția de primar la Turceni. O situație absolut neobișnuită, pentru că vorbim de o localitate cu mii de alegători. Cei trei candidați sunt primarul în funcție, Cristina Cilibiu, care va candida din partea PNL, Adrian Biriboiu - susținut de PSD și Ion Cornescu de la PMP.

Turceni este o localitate în care omul de afaceri Ion Iordache, fost primar, poate influența oricând rezultatul votului. Cristina Cilibiu, până acum două săptămâni la PSD, va câștiga fără probleme și după ce s-a mutat la PNL, având susținerea omului de afaceri.

Neobișnuit la alegerile din acest an este faptul că celelalte partide au acceptat să nu își pună candidat la primar, în schimbul promisiunii că vor scoate unul-doi consilieri.

Președintele USR Gorj, Radu Miruță, a spus că Alianța USR PLUS nu are candidat la postul de primar din Turceni, pentru că cel susținut de organizație s-a îmbolnăvit. “Nu știam că sunt doar trei candidați acolo, mă surprinde asta. În ceea ce ne privește, dacă este vreo înțelegere, s-a făcut acolo, la nivel local. Informația mea este că persoana desemnată să candideze a renunțat, din cauza unei probleme medicale. Chiar a avut o intervenție chirurgicală în Austria”, a explicat Miruță, precizând că alianța are candidați la 60 din cele 70 de primării din județ.

Marian Hritcu, cel desemnat de organizație să candideze la Turceni, a avut o altă explicație pe pagina de socializare. “În urma consultărilor din filială, împreună cu membrii, am decis ca la următoarele alegeri din data de 27 septembrie, anul curent, să NU avem candidat la Primăria Orașului Turceni, ci doar lista pentru Consiliul Local, deoarece suntem la început de drum și vrem să fim alături de locuitorii orașului cu noi proiecte pentru viitor”, a scris Hritcu pe pagina de socializare.

Nici ALDE nu are candidat la Primăria Turceni, fapt confirmat de președintele organizației de la Gorj, Ninel Muja. “Așa este, nu am pus candidat. Scopul nostru acolo este să intrăm în Consiliul Local”, a spus Muja, precizând că mai sunt câteva localități în județ unde formațiunea nu are candidat la primărie.

Președintele Pro România Gorj, Alin Văcaru, nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Davițoiu: Organele abilitate ar trebui să se sesizeze

În afară de cele două partide mari, doar Partidul Mișcarea Populară a avut curajul și respectul pentru alegători de a pune candidat la Primăria Turceni. “Și candidatul nostru a avut ofertă să se alăture uneia dintre cele două echipe, dar a avut coloană vertebrală”, a explicat Nicolae Davițoiu, președintele PMP Gorj și candidat la președinția Consiliului Județean Gorj.

Davițoiu a spus însă că sunt mai multe localități din Gorj în care “democrația este zero”. Liderul PMP Gorj crede că organele abilitate ar trebui să se sesizeze: “Sunt lucruri necurate la mijloc și organele abilitate ar trebui să se sesizeze. Sunt câteva comune în care democrația este zero, este o mafie a primarilor, un sistem de tip italian. Sunt presiuni pe oamenii care vor să candideze pe listele partidelor care nu sunt agreate de primari”.

Davițoiu a spus că PMP a avut probleme în șapte-opt localități, unde oamenii partidului au fost luați fie de PNL, fie de PSD, prin amenințări. “L-am auzit și pe Cosmin Popescu că PNL recurge la presiuni fantastice, dar același lucru îl face și PSD”, a mai spus Davițoiu, care crede că tocmai această lipsă de democrație face ca județul Gorj să fie între ultimele cinci din țară la atragerea de investiții străine.

Singura localitate în care PMP nu are listă de consilieri este Ionești, acolo unde toată echipa a plecat la PNL în ziua depunerii candidaturilor, lăsând partidul descoperit.

CANDIDAȚI: Cristina Cilibiu va candida la funcția de primar din partea PNL, partid în care s-a înscris acum câteva zile, deși apucase să pună bannere cu PSD prin oraș. După ce s-a declarat șocat, cel care fusese anunțat candidat al PNL Turceni, Adrian Biriboiu, s-a mutat cu tot cu lista de consilieri la PSD. Al treilea candidat la primărie este Ion Cornescu de la PMP, care nu s-a vândut pe plan local și a avut și sansa de a nu fi vândut de conducerea de partid.

Vizualizări: 4,511

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: