Documente despre Brâncuşi, ridicate de la arhivele naţionale

Reprezentanţii Ministerul Culturii, desemnaţi pentru a se ocupa de întocmirea dosarului de nominalizare a Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” pentru UNESCO, au revenit la Târgu Jiu, în perioada dinaintea sărbătorilor Pascale. De această dată, au ridicat zeci de documente necesare care conţin diferite informaţii legate de artistul Brâncuşi.

Comisia desemnată de către Ministerul Culturii pentru a se ocupa de înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în UNESCO lucrează intens la întocmirea dosarului de nominalizare. În urmă cu aproximativ două săptămâni, reprezentanţii Ministerului Culturii au ridicat de la Târgu Jiu zeci de documente  care conţin informaţii legate de Constantin Brâncuşi. „Înainte de Paşti, membrii comisiei de lucru au fost la Arhivele Statului şi au fotocopiat mai multe documente. De la primărie au luat planul Urbanistic Zonal „Calea Eroilor”, iar de la Centrul Municipal „Constantin Brâncuşi” au ridicat cărţi şi documente vechi care conţin informaţii legate de mare scupltor gorjean. Vor să afle amănunte precum: cine a avut ideea înfiinţării Ansamblului, care a fost contribuţia efectivă a lui Brâncuşi, cum a lucrat sculptorul, care este contribuţia Ligii Femeilor, diverse informaţii privind biserica de pe Calea Eroilor, informaţii privind intervenţiile ulterioare, restaurările făcute cu fonduri de la Banca Mondială, amenajarea peisagistică a celor două parcuri, cât şi importanţa operelor lui Constantin Brâncuşi”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrul Municipal „Constantin Brâncuşi”.

Din nou la Târgu Jiu în mai puţin de două luni

Potrivit conducerii instituţiei, reprezentanţii Ministerului Culturii sunt aşteptaţi din nou la Târgu Jiu în această vară. „Reprezentanţii Ministerului Culturii ne-au spus că vor veni din nou la Târgu Jiu imediat ce vor termina de prelucrat materialele ridicate. Îi aşteptăm peste o lună-două pentru că vor să mai caute în arhiva locală informaţii legate de Constantin Brâncuşi, apărute în ziarele din anii 1935-1938. Vor să demonstreze că Ansamblul lui Constantin Brâncuşi este unic în lume, fiind inclus într-un plan urbanistic zonal”, a mai precizat Adina Andriţoiu. Ministerul Culturii a propus data de 15 noiembrie 2013 ca termen limită de transmitere a dosarului de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu la comitetul patrimoniului mondial UNESCO.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: