Doi bărboşi care ar putea intra în istorie

Vizita anti-comunistului polonez Adam Michnik la Bucureşti a prilejuit nu doar o dezbatere interesantă, ci şi o premieră în presa românească: un angajat al unei publicaţii şi patronul acesteia se contrează în paginile respectivului ziar. Iar, când angajatul este Andrei Pleşu şi patronul Dinu Patriciu, disputa devine cu atât mai pasionantă.

Nu-l cunosc pe domnul Liiceanu şi nu i-am citit cărţile. L-am mai văzut în emisiuni, în interviuri şi pe la conferinţe şi mi se pare un tip băţos, rigid şi prea sfătos. N-aş merge până la ”arogant”, ”lipsit de umor” şi chiar ”prost”, aşa cum e intelectualul alintat de oameni din presă, chiar de către unii care îl cunosc personal. După ce Adam Michnik l-a făcut ”bolşevic” (corectându-se apoi, la intervenţia lui Pleşu, şi rămânând la ”menşevic”), Liiceanu a mai încasat una, în timp ce era la podea. Şi nu de la oricine, ci de la însuşi patronul publicaţiilor Dilema Veche şi Adevărul, mogulul Dinu Patriciu, zis şi ”Să-ţi fie ruşine Dinu Patriciu”. Iubitorul de petrol şi afaceri l-a desfiinţat pe Liiceanu în paginile (cum altfel?) propriului ziar, comparându-l cu ”coada vacii (uneori verticală)” şi numindu-l dulce ”oportunist”. Dar răspunsul lui Pleşu e şi mai dur. Acesta ironizează ignoranţa şi lipsa de profunzime a propriului patron, în aceeaşi rubrică a aceluiaşi ziar.

Contactat pentru a comenta reacţia dură a lui Pleşu, Dinu Patriciu anunţă că (hahaha!) îi va răspunde acestuia tot în Adevărul, vineri.

Dacă polemica celor doi se menţine la un nivel decent (nu m-ar mira să se întâmple invers) şi nu are repercusiuni în ceea ce priveşte job-ul sau salariul domnului Pleşu, atunci suntem martorii unui pas înainte în relaţia patron-angajat din presa de pe la noi. O fi el Patriciu bogătan suspect, dar faptul că nu face ca prietenul Vântu şi nu îi dă sex oral prin batistă şefului de la ziarul pe care îl patronează (ba chiar se contrazice cu el deschis, prin intermediul mass media) îi face cinste. Să-ţi fie de bine, Dinu Patriciu!

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: