Doi consilieri liberali îl cheamă pe Cârciumaru la tribunal

Doi consilieri municipali ai Partidului Naţional Liberal (PNL) Gorj, Eduard Berca şi Mihai Paraschiv, au acţionat în instanţă Primăria Târgu Jiu pentru că nu a respectat termenele legale de soluţionare a unei cereri. Cei doi consilieri ai opoziţiei susţin că au cerut în scris primăriei o listă cu terenurile şi clădirile pe care le are, dar nu au primit răspuns în termenul legal. Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu îi contrazic.

Eduard Berca şi Mihai Paraschiv, ambii consilieri PNL, au acţionat în instanţă primăria Municipiului Târgu Jiu şi pe primarul Cârciumaru. Cei doi au declarat ieri în conferinţă de presă că în data de 18 martie 2015 au cerut primăriei, în scris, pe legea 544 privind liberul acces la informaţii de interes public, o listă cu toate mijloacele de producţie aflate în proprietatea instituţiei. „Noi am solicitat o listă cu totalitatea mijloacelor de producţie, terenuri şi clădiri, libere de sarcini, aflate în patrimoniul public şi privat al UAT Târgu Jiu, în vederea promovării unor proiecte de hotărâri pentru derularea unor investiţii ulterioare. Ni s-a răspuns pe 26 martie că este o treabă laborioasă şi că o să ne comunice în termen legal de 30 de zile. Au trecut 45 de zile şi nu am primit niciun răspuns, motiv pentru care am hotărât să ne adresăm Tribunalului Gorj pentru soluţionarea acestei cereri”, a declarat Mihai Paraschiv, consilier local PNL. În fapt, din 18 martie trecuseră până ieri 35 de zile calendaristice.

Berca: Trebuie să ştim şi noi ce bunuri are primăria

Colegul său de partid, Eduard Berca, a ţinut să precizeze pentru ce au nevoie de această listă, dar şi faptul că această listă este ţinută ascunsă de ochii opoziţiei. „Lista există, sigur o au cei de la Direcţie Publică de Patrimoniu pentru că noi lucrăm cu ele în Consiliul Local, problema e că nu vor să ne-o pună nouă la dispoziţie. Prin urmare, l-am acţionat în judecată pe primarul Cârciumaru pentru că nu s-au respectat aceste termene. Lista este importantă pentru că în baza acestei liste noi avem de gând să demarăm împreună cu mediul de afaceri autohton sau să le punem la dispoziţie mijloace de producţie din patrimoniul public şi privat pentru demararea unor proiecte. Trebuie să ştim şi noi ce bunuri are primăria în proprietate”, a adăugat Eduard Berca, consilier PNL

Replica primăriei: Suntem în termen

Reprezentanţii primăriei Târgu Jiu susţin însă că sunt în termen cu privire la soluţionarea cererii depuse de Berca şi Paraschiv. „În legătură cu solicitarea depusă pe Legea 544 a domnului consilier Berca, pot să vă spun că aceasta se află în termenul prevăzut de lege, mai exact în cel de 30 de zile lucrătoare, conform legii în vigoare, deoarece volumul lucrărilor documentare este unul mai mare. Dacă facem un calcul, sunt exact 26 de zile lucrătoare în momentul de faţă. Legea spune clar că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţă solicitării”, a declarat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu. 

LEGE

Legea 544 nu specifică dacă se referă la zile calendaristice sau lucrătoare. „Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii”, este textul de lege.

Vizualizări: 247

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: