Doi dascăli din Rovinari - trimişi în judecată pentru luare de mită

 Doi profesori de la un liceu din Gorj au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie după ce, în ultimii doi ani, le-au cerut mai multor elevi bani şi bunuri pentru a le acorda medii de trecere sau promiţându-le că îi vor ajuta la examenele de bacalaureat. Mircea Niţu şi Alin Constantin Rovenţa predau discipline tehnice şi, respectiv, matematică, la Grupul Şcolar Industrial Rovinari. Conform rechizitoriului întocmit de procurorul Gheorghe Constantinescu din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, cei în cauză au fost reclamaţi de mai mulţi elevi pentru că în perioada anilor 2007 şi 2008 le-au cerut diferite sume de bani sau bunuri şi le-au condiţionat obţinerea unor medii de promovare în schimbul mitei cerute. 
 Niţu este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, în timp ce Rovenţa urmează să fie judecat pentru 3 infracţiuni de luare de mită şi 5 infracţiuni de trafic de influenţă. Conform rechizitoriului, pe parcursul cercetării cei doi profesori nu au recunoscut faptele de care sunt acuzaţi, ambii susţinând, în schimb, că ancheta este o înscenare a altor colegi de-ai lor din liceul respectiv. În dosar mai există însă şi alte reclamaţii la adresa celor doi, reclamaţii în care s-a dispus neînceperea urmării penale din lipsă de probe, unii dintre elevii reclamanţi menţionând că le-au oferit profesorilor băuturi aduse de acasă, din producţia proprie.
 Cei doi dascăli sunt acuzaţi că i-au promovat pe unii elevi doar după ce aceştia le-au oferit diferite sume de bani sau diferite produse, în special cartele telefonice sau băuturi alcoolice, alţi elevi rămânând corigenţi pentru că nu au avut bani cu care să îi plătească pe aceştia. În plus, din rechizitoriu reiese şi că mai ales Alin Constantin Rovenţa a cerut diferite sume de bani, până la 1000 de lei, pentru a-i ajuta pe unii elevi cu subiectele la bacalaureat. Unii dintre elevi au plătit sumele cerute, dar nu au primit nici un subiect pentru că profesorul respectiv şi-a schimbat numărul de telefon atunci când a fost căutat în preajma bacalaureatului.
 Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj. Reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Gorj au menţionat că cei doi profesori predau în continuare elevilor, instituţia nefiind informată oficial despre problemele penale pe care le au aceştia.


Vizualizări: 98

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: