Nereguli grave la Agenţia de Mediu Gorj. Balastiere şi exploatări forestiere ilegale!

Ministerul Mediului a comunicat, ieri, că inundaţiile de la Gorj au fost cauzate de defrişările masive de la Novaci. Asta după ce Direcţia Silvică Gorj a declarat contrariul. Corpul de control a constatat nereguli şi la Agenţia de Mediu, care a acordat avize de mediu pentru balastiere în zone naturale protejate. Potrivit ministrului Atilla Korodi, deocamdată nu a fost stabilită „mărimea distrugerii provocate de inundaţii şi exploatările din zonă“.

Corpului de Control al Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice Attila Korodi a publicat concluziile verificării de la Gorj, după inundaţiile grave de la Novaci. Reprezentanţii Corpului de Control au făcut verificări la mai multe instituţii de profil din Gorj: Direcţia Silvică Gorj, Ocolul Silvic Polovragi şi Ocolul Silvic Novaci şi la ocoalele silvice private care administrează sau asigură servicii silvice pentru suprafeţele de pădure din zonele Novaci şi Polovragi, Obârşia Lotrului-Voineasa, Buila, Eparhial Gorj, precum şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj şi Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu.

Controlul a vizat documente din perioada 2011-2014. La Novaci s-a constat că exploatările forestiere au fost aprobate, dar nu au aviz de mediu, acesta fiind în curs de eliberare. De asemenea, s-a constatat că mai multe societăţi comerciale desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, dar nu deţin autorizaţie de mediu pentru această activitate. Pe raza Ocolului Silvic Polovragi aceste firme au exploatat o cantitate totală de 8.183 metri cubi, 4 societăţi pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate de 8.395 metri cubi şi 4 societăţi aferente Ocolului Silvic Buila unde s-au exploatat 9.334,9 metri cubi.

tabel

Toate balastierele funcţionează ilegal

În plus, ancheta Corpului de Control al Ministrului a relevat nereguli în activitatea de autorizare a exploatărilor forestiere, derulată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj. Astfel, APM Gorj a emis autorizaţii de mediu pentru exploatări forestiere în arii naturale protejate (Situri Natura 2000) fără a se fi obţinut avizul administratorului sau custodelui ariei. Totodată au fost eliberate sau revizuite autorizaţii de mediu pentru desfăşurarea activităţii de exploatare forestieră deşi masa lemnoasă supusă avizării fusese recoltată anterior (ex: au fost eliberate autorizaţii de mediu în anul 2014 pentru exploatări de masă lemnoasă efectuată cu un an înainte). De asemenea, Corpul de Control a verificat şi modul în care APM Gorj a autorizat activitatea de extragere a nisipului şi pietrişului din albia râului Gilort. Astfel, controalele au evidenţiat faptul că în cazul tuturor balastierelor autorizaţiile de mediu au fost emise fără a fi respectate prevederile legale. O situaţie specială s-a constatat în cazul a trei balastiere amplasate în interiorul sitului Natura 2000 constituit de-a lungul râului Gilort. În cazul acesta, APM Gorj nu a parcurs procedura de evaluare adecvată privind efectele potențiale ale activităților asupra ariei naturale protejate. ”Urmează o a doua etapă, în care Corpul de Control va verifica efectiv în teren dacă aceste exploatări sunt conforme cu realitatea”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

RECOMANDĂRI

Corpul de Control a propus modificarea imediată a legislaţiei astfel încât să nu se mai poată emite autorizaţii de exploatare silvică fără existenţa avizului de mediu, dar şi sancţionarea celor responsabili pentru efectuarea de exploatări forestiere fără a deţine aviz de mediu pentru amenajamentul silvic respectiv.

Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: