Managerul CE Oltenia, urmărit penal de DNA. Ciurel, coleg de dosar cu Şova şi Cristea!

Laurenţiu Ciurel, managerul privat al Complexului Energetic  Oltenia, a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu, cu privire la trei acte adiţionale semnate în 2007 şi 2008 între CE Rovinari şi Casa de avocatură „Şova şi asociaţii”. În acelaşi dosar a fost pus sub urmărire penală şi fostul director general al CE Turceni, Dumitru Cristea, pentru cinci fapte de abuz în serviciu, tot în legătură cu asistenţa juridică acordată de Casa Şova, la care actualul premier Victor Ponta era atunci senior partner. Ponta nu are calitate în dosar, dar Dan Şova, cel care administra atunci casa de avocatură, este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Casa de avocatură Şova a câştigat milioane de euro din asistenţă juridică la complexurile energetice din Gorj, în baza unor contracte cu multe acte adiţionale. Cei mai mulţi bani reprezintă aşa-zise comisioane de succes pentru stingerea unor litigii între companii de stat, avocaţii încasând sute de mii de euro la procese finalizate în câteva zile prin înţelegerea părţilor.

Dan Şova, şeful de campanie prezidenţială al lui Victor Ponta, a fost chemat ieri la DNA, unde a refuzat să dea declaraţii, motivând că vrea mai întâi să studieze dosarul. Şova a dat însă declaraţii presei la ieşire, unde a spus despre ce dosare este vorba. Acesta a precizat că la vremea aceea nu era politician şi că nu a fost întrebat despre Victor Ponta. Numele acestuia apare însă în dosar, existând suspiciunea că s-a folosit de calitatea de deputat de Gorj, pentru semnarea contractelor. În cauză au fost puşi sub urmărire penală şi directorii de la acea vreme ai CE Turceni şi CE Rovinari, Dumitru Cristea şi Laurenţiu Ciurel, procurorii vorbind de prejudicii de zeci de milioane de RON, dar şi de foloase necuvenite importante.

Prejudiciu de 71 de milioane la CE Turceni

Dumitru Cristea, fostul director general al Complexului Energetic Turceni, este acuzat că a prejudiciat unitatea pe care a condus-o cu nu mai puțin de 71 de milioane de lei.

Necazurile lui Cristea au pornit de la un contract pe care l-a încheiat pe 23 iulie 2007 cu Casa de Avocatură „Șova și Asociații”. Contractul prevedea oferirea de asistență juridică pe motiv că juriștii CE Turceni, ca și cei de la Rovinari, nu erau atât de „competenți”. Contractul menționat a fost urmat în 29 decembrie 2007 de un act adițional, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA „Șova și Asociații” a reprezentat complexul în litigii de drept comun, „conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA Șova și Asociații”, spune DNA.

Într-un comunicat de presă de ieri, anchetatorii au menționat că „în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007, un act adițional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA Șova și Asociații”.

Trei fapte de abuz comise de Ciurel

Directorul Complexului Energetic Oltenia (CE), Dan Laurenţiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, în dosarul în care este urmărit penal şi Dan Şova.

Potrivit ordonanţei întocmită de procurorii DNA, în sarcina lui Dan Laurenţiu Ciurel s-a reţinut faptul că, în calitate de director la Direcţia Investiţii şi ulterior director general şi ordonator de credite al CE Rovinari, a încheiat cu SCA ‘Şova şi Asociaţii’ (reprezentată de Dan Şova), în data de 21 martie 2007, un contract de asistenţă juridică, cu nr. 10319/21.03.2007, ce avea ca obiect consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice nr. 3 şi 6 Rovinari, ‘precum şi orice alte servicii de asistenta juridică solicitate de CE Rovinari în mai multe domenii’.
Perioada contractuală a fost delimitată până la sfârşitul anului 2007, iar valoarea estimată a contractului a fost de 280.000 lei, fiind atribuit în urma unei selecţii de oferte, se arată în ordonanţa DNA prin care s-a dispus începerea urmăririi penale. Ulterior, valoarea contractului a fost majorată de cinci ori prin trei acte adiţionale, cu încălcarea legii.

De asemenea, procurorii DNA îl mai acuză pe Dan Laurenţiu Ciurel că, în calitate de director general şi ordonator de credite al CE Rovinari, a încheiat în data de 14 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică nr. 165/14.02.2008 (cu privire la litigiul CE Rovinari vs. Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA – ICM), prin încălcarea dispoziţiilor art. 5 din OG 119/1999 privind buna gestiune financiară, cu SCA ‘Şova şi Asociaţii’, contract în urma căruia CE Rovinari a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336 lei (din care 977.463,88 lei comision de succes), corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA ‘Şova şi Asociaţii’.

În plus, Dan Laurenţiu Ciurel mai este acuzat că, în calitate de director general al CE Rovinari, în data de 19 februarie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor art. 20 punctul B alin. 2 lit. g din anexa nr. 1 din HG 103/2004 în legătură cu atribuţiilor conferite de statul CE Rovinari, fără a avea mandat special din partea AGA sau Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul ministrului MEC nr. 481/24.08.2005 emis în aplicarea legii 243/2005, a încheiat cu ICM prin lichidator BNP Consult, tranzacţia privind obiectul dosarului nr. 12454/95/2007 al Tribunalului Gorj, tranzacţie prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, ‘conduită infracţională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar Rovigo SPRL în cuantum de 0,98 % din sumele plătite’.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: