Doi gorjeni au păgubit Eximbank cu peste 1,2 milioane euro

Administratorii unei cunoscute firme din Gorj au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru un prejudiciu de peste 1,2 milioane de euro produs Eximbank. Este vorba de administratorii SC Akybud Prod SRL, Anca Buluz şi Victor Drăgoi. Firma se ocupă în principal de exportul de miere de albine.

Potrivit procurorilor, la data de 1 aprilie 2008, între S.C. Akybud Prod SRL şi Eximbank SA Bucureşti a fost încheiat un contract denumit Acord Global de Factoring, prin care banca se angaja că va finanţa creanţele pe care firma gorjeană le avea de încasat de la opt debitori externi. „Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, inculpaţii Buluz Anca Constanţa şi Drăgoi Victor, în calitate de administratori ai S.C. Akybud Prod S.R.L., au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional, etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii susţin că, în baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank S.A contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate băncii. Ca urmare, Eximbank S.A. România s-a constituit parte civilă cu suma de 1.276.297,50 euro, suma finanţată de bancă fără dobânzi şi comisioane.

În cauză nu au putut fi dispuse măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri care să aparţină inculpaţilor.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Gorj. Anca Buluz este judecată pentru infracţiunile de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată şi
Victor Drăgoi pentru infracţiunile de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: