Cazul Moţa – afacere proastă sau „circuit financiar fraudulos”?

Consilierul judeţean PD-L Iustin Moţa a petrecut 24 de ore în stare de reţinere începând cu noaptea de 31 martie, împreună cu alţi trei administratori de firmă. Instanţa se va pronunţa astăzi dacă cei patru vor fi judecaţi în stare de arest preventiv, aşa cum cer anchetatorii, sau în libertate. Moţa este acuzat că ar fi sprijinit cei trei afacerişti să „creeze un circuit financiar fraudulos”, prin care aceştia au cumpărat de la Baza de Aprovizionare a SNLO circa 200 de tone de motorină, în schimbul cărora au emis instrumente de plată fără acoperire. Interesant este că Iustin Moţa a respectat întreaga procedură comercială specifică unor astfel de cazuri, în sensul că a cerut garanţii, a băgat biletele a ordin în bancă la termen, a sistat livrările, a făcut acţiune de somaţie la plată în instanţă, dar cu toate astea anchetatorii au găsit de cuviinţă să îşi facă planuri la arestări sonore.

Iustin Moţa este directorul Bazei de Aprovizionare Rovinari, unitate care aparţine Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Potrivit dispoziţiilor SNLO, Baza de Aprovizionare trebuie să îşi realizeze între 30% şi 50% din venituri din activităţile cu terţii, comercializarea de combustibil fiind una din modalităţi. Licater SRL era un client vechi al Bazei de Aprovizionare, încă dinainte ca Iustin Moţa să fie director. Acesta din urmă a încheiat cu Licater SRL un contract privind livrarea a 1.500 de tone de motorină, din care societatea din Caraş Severin a apucat să ia 198 de tone într-un interval de 15 zile. Livrările au început anul trecut pe 26 august şi au fost sistate pe 9 septembrie, când datoria Licater a depăşit un milion de lei.

Licater SRL îşi dovedise bonitatea cu o linie de credit de 800.000 de lei, dar şi prin semnarea mai multor bilete la ordin. Văzând că Licater nu plăteşte, Iustin Moţa a băgat un prim bilet la ordin spre decontare, numai că firma din Caraş Severin nu avea disponibil în cont. Pe 10 octombrie Baza de Aprovizionare Rovinari s-a adresat instanţei de judecată, acţiunea fiind de somaţie la plată a firmei Licater, proces care este pe rolul Tribunalului Caraş Severin. Cu alte cuvinte, Moţa a făcut toate demersurile legale pentru recuperarea datoriei, astfel că este interesant de aflat ce alte probe i-au determinat pe anchetatori să considere că a fost o complicitate între acesta şi cei trei oameni de afaceri.

Instanţa decide azi

Poliţia a descris afacerea cu motorină drept un „circuit financiar fraudulos”. Asta pentru că, deşi motorina ieşea pe poarta Bazei de Aprovizionare Rovinari cu aviz din partea firmei Licater, combustibilul ajungea în realitate la o staţie aparţinând unei firme din Gorj, a Elenei Aida Prisacă. Firma din Gorj primea combustibilul în contul unei datorii mai vechi pe care firma din Caraş o avea de plătit.

Poliţiştii i-au reţinut pentru 24 de ore atât pe Iustin Moţa şi Aida Prisacă, cât şi pe cei doi administratori de la Licater, Bogdan Mara şi Tony Novăcescu. Dosarul a fost instrumentat de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Judeţene de Informaţii Gorj şi al I.P.J. Caraş Severin.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la înşelăciune.

Mandatul de reţinere a expirat vineri seara, iar cei patru au fost puşi în libertate. Luni, judecătorii se vor pronunţa cu privire la cererea anchetatorilor de cercetare în stare de arest preventiv.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: